Rood bakstenen Duiventoren - Bunnik, Netherlands
Duiventoren in het poortgebouw N 52 4.133, E 5 10.602
Location: Utrecht, Netherlands

Voor het poortgebouw (zuidoost) staat op het voorplein een rood bakstenen DUIVENTOREN van twee bouwlagen onder een afgetopt schilddak, gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. De toren heeft een nagenoeg vierkante plattegrond en is rondom voorzien van verschillende vensters met kleine roedenverdeling, een getoogde toegangsdeur en een voormalige dubbele inrijdeur (thans voorzien van glas, met een kleinere centrale toegangsdeur, de oorspronkelijke deuren zijn behouden als luiken). Op de scheiding van de beide bouwlagen is een houten waterlijst aangebracht. De duiventoren dateert uit de 18de eeuw.
bron (visit link)

In front of the gatehouse (south-east) on the forecourt is a two-storey red brick dovecote tower under a capped hipped roof, covered with brackish Dutch tiles. The tower has an almost square floor plan and is surrounded by several windows with small rods, an arched entrance door and a former double entrance door (now glazed, with a smaller central entrance door, the original doors are retained as shutters). A wooden water rail is attached to the dividing line between the two storeys. The pigeon tower dates from the 18th century.
source (visit link)