Duiventoren - Harmelen, Netherlands
Duiventoren in Harmelen
Location: Utrecht, Netherlands

Het mysterieuze torentje midden in een weiland in Harmelen is een duiventoren. In de volksmond staat de toren bekend als “De Duiventil”. De toren staat achter het centrum en behoorde bij het nabij geleden het Kasteel Huize Harmelen. De toren is vermoedelijk gebouwd in het begin van de 19de eeuw door de toenmalige kasteeleigenaar. De toren gaf een zekere status aan de buitenplaats van het Kasteel en maakte het landgoed ‘compleet’. Het aantal duiven dat in het bezit was van Huize Harmelen verschilde van jaar tot jaar. In 1852 stond de teller rond 350 duiven en tien jaar later nog maar op vijftig.

Na het overlijden van ambachtsheer Adriaan de Joncheere raakte het landgoed en de duiventoren in verval. De functie van de duiventoren veranderde en werd gebruikt als een varkensschuurtje.
In 1950 heeft de gemeente de duiventoren gerestaureerd. Daarbij bleek dat er nog maar een twintigtal aan duiventorens in Nederland bewaard zijn gebleven en is de toren opgenomen in de rijksmonumentenlijst.
bron (visit link)

The mysterious little tower in the middle of a meadow in Harmelen is a pigeon tower. The tower is popularly known as 'De Duiventil' (the dovecot). The tower stands behind the town centre and belonged to the nearby castle Huize Harmelen. The tower was probably built in the beginning of the 19th century by the then owner of the castle. The tower gave a certain status to the estate of the castle and made the estate 'complete'. The number of pigeons owned by Huize Harmelen varied from year to year. In 1852 the counter stood at around 350 pigeons, ten years later only fifty.

After the death of the ambassador Adriaan de Joncheere, the estate and the pigeon tower fell into disrepair. The pigeon tower's function changed and it was used as a pig shed.
In 1950, the municipality restored the pigeon tower. It turned out that there are only about twenty pigeon towers left in the Netherlands and the tower was included in the national monument list.
source (visit link)