Begraafplaats Parochiekerk Sint-Jan-Baptist-Onthoofding - Eggewaartskapelle - Belgium
Begraafplaats Parochiekerk Sint-Jan-Baptist-Onthoofding - Eggewaartskapelle
Location: West-Vlaanderen, Belgium

"De Sint-Jans Onthoofdingkerk (ook: Kerk Sint-Jan-Baptist-Onthoofding) is de parochiekerk van de tot de West-Vlaamse gemeente Veurne behorende plaats Eggewaartskapelle, gelegen aan de Knollestraat.

Zeker in 1111 stond hier een kapel, welke in 1115 werd verheven tot parochiekerk. Een eenbeukige romaanse kruiskerk werd in 1873-1874 vervangen door een neogotisch bouwwerk, ontworpen door A. Brinck.

Gebouw
Het betreft een georiënteerde bakstenen kruisbasiliek met vierkante westtoren, voorzien van steunberen. Het gebouw heeft een driebeukig schip.

Het kerkmeubilair is neogotisch. Wel zijn er enkele 18e-eeuwse grafzerken en een fragment van een arduinen grafzerk dat afkomstig is van de kerk van Zoutenaaie en dat toebehoorde aan een kanunnik uit Veurne.

De kerk wordt omringd door een kerkhof, waarop een vijftal oorlogsgraven van omgekomen Britse vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog. Een gedenkplaat in de kerk memoreert de tijdens de Eerste Wereldoorlog gevallen militairen.

Voor bij de kerk gelijk bij binnenkomst van het kerkhof liggen een aantal graven van pastoors
1 ervan kozen we uit

het graf is uitgevoerd in ruw Belgisch hardsteen met een gepolijste binnen zijde met hierop de tekst

Hier rust
zeer eerwaarde heer
Rene David
pastoor van Deerlijk
1892 1958

De dekplaat omsluid het gehele graf en erboven op een verhoging met een gepolijste plaat en daarop een gelpolijste afbeelding van een kruis

bron (visit link)

"The St. John's Beheading Church (also: St. John's Baptist Church) is the parish church of Eggewaartskapelle, which belongs to the West-Flemish community of Veurne.

There was certainly a chapel here in 1111, which was elevated to the status of parish church in 1115. A single-nave Romanesque cruciform church was replaced in 1873-1874 by a neo-Gothic building designed by A. Brinck.

Building
It is an oriented brick cross basilica with a square west tower and buttresses. The building has a three-aisled nave.

The church furniture is neo-Gothic. However, there are some 18th century tombstones and a fragment of a bluestone tombstone from the church of Zoutenaaie that belonged to a canon from Veurne.

The church is surrounded by a cemetery, on which five war graves of fallen British airmen from the Second World War are located. A memorial plaque in the church commemorates the soldiers who fell during the First World War.

Right at the front of the church, when entering the cemetery, there are a number of graves of pastors
we chose one of them

The grave is made in rough Belgian bluestone with a polished inner side with the text

image of a chalice
Here rests
Very Reverend Sir
Rene David
parish priest of Deerlijk
1892 1958

The cover plate encloses the entire grave and above it is a raised plate with a polished image of a cross

source (visit link)
Name of church or churchyard: Parochiekerk Sint-Jan-Baptist-Onthoofding