Belgische militaire begraafplaats - Ramskapelle - Belgium
Belgische militaire begraafplaats in Ramskapelle
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Gelegen langs de Ramskapellestraat, op ongeveer 500 meter ten noorden van het dorp. Ten oosten van de begraafplaats loopt de fietsroute ‘Frontzate’ op de voormalige spoorwegbedding Nieuwpoort-Diksmuide. Vlakbij staat een provinciale naamsteen ter herinnering aan de Slag aan de IJzer en een Duitse mitrailleurspost (Tobruk) uit de Tweede Wereldoorlog.

Historiek
Vanaf midden oktober 1914 stelde het Belgische leger zich op aan de IJzer, onder meer in de omgeving van Ramskapelle. De inwoners van het dorp sloegen op de vlucht. Van 18 tot 31 oktober vond de Slag aan de IJzer plaats. Vanaf 29-30 oktober werd het gebied tussen de IJzerdijk en de spoorwegberm onder water gezet. Vooral op 30 en 31 oktober vonden er bijzonder verbeten gevechten plaats in de omgeving van Ramskapelle: met het wassende water als bondgenoot kon het dorp en de molen door Belgische en Franse eenheden (waaronder Algerijnse Tirailleurs) heroverd worden op de Duitsers.

Tijdens de stellingenoorlog in de daaropvolgende jaren vonden in Ramskapelle ‘slechts’ kleinschalige gevechten en beschietingen plaats, die echter ook geregeld slachtoffers opeisten. De vlakbij de begraafplaats gelegen spoorlijn van Nieuwpoort naar Diksmuide, die nu omgevormd is tot een fietspad (“De Frontzate”), fungeerde tijdens de oorlog als waterkering voor de onderwaterzetting. Hier was de eerste linie van de Belgische verdediging uitgebouwd. Onder meer het tijdens de oorlog versterkte station van Ramskapelle en de restanten van de bakstenen schuilplaatsen tegen de voormalige spoorwegbedding getuigen hier nog steeds van.

Het dorp verleende zijn naam aan een sector, namelijk de sector Ramskapelle, die door Belgische legerdivisies volgens een beurtrolsysteem diende verdedigd te worden. Na de wapenstilstand volgde de drooglegging van het onderwater gezette gebied, de opruiming en de trage heropbouw van het dorp.

De grond voor de begraafplaats werd in september 1922 aangekocht door het Ministerie van Landsverdediging. Vermoedelijk vanaf 1922 werden op deze verzamelbegraafplaats veldgraven uit het geïnundeerde en vrijgekomen gebied geconcentreerd, evenals van militaire graven uit gemeentelijke begraafplaatsen van de sectoren Nieuwpoort en Ramskapelle: Nieuwpoort, Lombardsijde, Westende, Sint-Joris, Mannekensvere, Ramskapelle,…

Van de 635 Belgische militaire doden die hier begraven of herdacht worden, konden er 404 oftewel bijna twee derden niet meer geïdentificeerd worden. Hierbij zijn de stoffelijke resten van twee onbekende militairen meegerekend, die recentelijk op deze begraafplaats werden teruggevonden, maar die niet onder een grafsteen begraven lagen. Mogelijk liggen er nog onbekenden begraven. In het register staat vermeld dat soldaat Louis Notaert, wiens stoffelijke resten in 1952 werden teruggevonden in Stuivekenskerke, hier begraven zou zijn in het gras, rechts van de ingang (ook niet onder een grafsteen), maar hieraan wordt getwijfeld aangezien er voor hem een grafsteen teruggevonden werd in De Panne (hij wordt niet meegerekend in de hier vermelde aantallen). Alle andere doden liggen onder een officiële grafsteen, die in de periode 1924-1925 geplaatst werden.

Bij de geïdentificeerde doden zijn er 166 gestorven in 1914 (waarvan 107 tijdens de Slag bij de IJzer in oktober 1914), 60 in 1915 en 5 in 1918. Deze doden behoorden vooral tot de infanterie (222). Qua rang betreft het 8 officieren, 14 onderofficieren, 16 korporaals en 193 soldaten.

Op deze begraafplaats liggen onder meer 22 van de 27 doden van de 1ste Compagnie / 2de bataljon / 10de Linieregiment (4de Legerdivisie) die op 2 januari 1915 omkwamen bij de inslag van een zware granaat op een kelder in Nieuwpoort.

Kenmerken
De Belgische militaire begraafplaats van Ramskapelle heeft een driehoekige plattegrond, met een oppervlakte van ongeveer 84 are. Vanaf de toegang stijgt het terrein lichtjes, wat opgevangen wordt door kleine niveauverschillen waarin de begraafplaats aangelegd is, die met mekaar verbonden worden door trapjes.

De grafstenen, allemaal officiële grafstenen naar de toegang gericht, zijn aangelegd in gebogen, enkelvoudige rijen op grasperken met bloemperkjes bij de graven (rozenstruiken, narcissen). Achter de rijen graven is telkens een haag (Cotoneaster of dwergmispel) aangeplant. De perken zijn symmetrisch aangelegd, ten opzichte van het centrale, brede middenpad uit grijze steenslag, die geflankeerd wordt door knotwilgen. Centraal achteraan staat de vlaggenmast. Vooraan rechts het houten schuilgebouw, met grondplan, register en bezoekersboek.

Aan straatzijde een parking en een lage, rode bakstenen muur met hogere bakstenen pijlers, waartussen traliewerk steekt. Op de pijlers koepelvormige hardstenen dekstenen. Centraal in de voormuur een tweeledig ijzeren hekken gevat tussen een hardstenen gedeelte, telkens bestaande uit een hogere en zwaardere pijler, geflankeerd door concaaf gebogen zijmuren die met een guirlande zijn versierd. Op beide pijlers is een goudkleurig geschilderd zwaard, met punt naar beneden gericht aangebracht, met daarboven een goudkleurige fries met eikenbladeren, bovenaan “MILITAIR KERKHOF” of “CIMETIERE MILITAIRE”. Onder de lagere, hardstenen pijlers ernaast “1914” en “1918”. De andere zijden van de begraafplaats wordt omheind door een groenscherm en een groene omheiningsdraad.

bron (visit link)

Located along the Ramskapellestraat, approximately 500 metres north of the village. East of the cemetery runs the 'Frontzate' cycle path on the former Nieuwpoort-Diksmuide railway bed. Nearby is a provincial name stone commemorating the Battle of the Yser and a German machine gun post (Tobruk) from the Second World War.

History
From mid-October 1914, the Belgian army positioned itself on the Yser River, among others in the vicinity of Ramskapelle. The inhabitants of the village fled. From 18 to 31 October, the Battle of the Yser took place. From 29-30 October, the area between the IJzer dike and the railway embankment was flooded. Especially on 30 and 31 October, particularly fierce fighting took place near Ramskapelle: with the rising water as an ally, the village and the mill could be recaptured from the Germans by Belgian and French units (including Algerian Tirailleurs).

During the war of the positions in the following years, Ramskapelle was 'only' the scene of small-scale fighting and shelling, which, however, also claimed many victims. The railway line from Nieuwpoort to Diksmuide, which is now a cycle path ("De Frontzate") near the cemetery, served as a flood defence during the war. The first line of the Belgian defence was built here. The railway station of Ramskapelle, which was fortified during the war, and the remains of the brick shelters against the former railway bed still bear witness to this.

The village gave its name to a sector, namely the sector Ramskapelle, which had to be defended by Belgian army divisions according to a turncoat system. After the Armistice, the flooded area was drained, cleared and slowly rebuilt.

The land for the cemetery was purchased by the Ministry of National Defence in September 1922. Presumably from 1922 on, field burials from the inundated and flooded area were concentrated in this cemetery, as well as military graves from the municipal cemeteries of the Nieuwpoort and Ramskapelle sectors: Nieuwpoort, Lombardsijde, Westende, Sint-Joris, Mannekensvere, Ramskapelle,...

Of the 635 Belgian military dead buried or commemorated here, 404 or nearly two-thirds could not be identified. This includes the remains of two unknown soldiers, recently found in this cemetery, who were not buried under a headstone. It is possible that there are still unknown people buried here. The register mentions that soldier Louis Notaert, whose remains were found in 1952 in Stuivekenskerke, would have been buried here in the grass, to the right of the entrance (also not under a headstone), but this is doubtful as a headstone was found for him in De Panne (he is not counted in the numbers mentioned here). All other dead are under an official gravestone, placed in the period 1924-1925.

Of the identified dead, 166 died in 1914 (107 of them during the Battle of the Yser in October 1914), 60 in 1915 and 5 in 1918. These dead belonged mainly to the infantry (222). In terms of rank, they are 8 officers, 14 non-commissioned officers, 16 corporals and 193 soldiers.

In this cemetery lie, among others, 22 of the 27 dead of the 1st Company / 2nd Battalion / 10th Line Regiment (4th Army Division), who were killed on 2 January 1915, when a heavy shell struck a cellar in Nieuwpoort.

Features
The Belgian Military Cemetery at Ramskapelle has a triangular plan and covers an area of approximately 84 ares. From the entrance, the ground rises slightly, which is counterbalanced by small differences in level in which the cemetery is laid out, connected by steps.

The tombstones, all official tombstones facing the entrance, are laid out in curved, single rows on lawns with flower beds near the graves (rose bushes, daffodils). A hedge (Cotoneaster or dwarf medlar) is planted behind each row. The flowerbeds are symmetrical with respect to the central, wide path made of grey rubble, which is flanked by pollarded willows. The flagpole is located centrally at the back. In front on the right is the wooden shelter building, with ground plan, register and visitors' book.

On the street side, there is a car park and a low, red brick wall with higher brick pillars, between which there are grilles. On the pillars are domed bluestone capstones. In the centre of the front wall, a two-part iron gate caught between a hardstone section, each consisting of a higher and heavier pillar, flanked by concave curved side walls decorated with a garland. On both pillars is a gold-painted sword pointing downwards, above which is a gold-painted frieze with oak leaves, above which is written "MILITARY CHURCHHOF" or "CIMETIERE MILITARY". Under the lower, bluestone pillars next to it "1914" and "1918". The other sides of the cemetery are enclosed by a green fence.

source (visit link)
Visiting hours: