Ruïne Sint-Laurentiustoren of Duvetorre - Nieuwpoort - Belgium
Ruïne Sint-Laurentiustoren of Duvetorre in Nieuwpoort.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

De Sint-Laurentiustoren geldt als één van de oudste bouwwerken in Nieuwpoort. De torenruïne is een overblijfsel van de middeleeuwse Sint-Laurentiuskerk.

De Sint-Laurentiuskerk werd vermoedelijk in 1281 gebouwd. Nauwelijks een eeuw later, in het jaar 1383, belegerden Engelse troepen Nieuwpoort. De kerk werd daarbij verwoest. Wat overeind bleef, bouwde men in 1384 om tot een versterkte waterburcht. Filips de Stoute maakte er vanaf 1400 een kasteel van. In de 16e eeuw werd het een militair kwartier van de Spanjaarden.

Tijdens de Hollandse periode (1816-1822) werden de oude kerkmuren gesloopt, de toren werd met een derde verlaagd en het metselwerk werd een stevige kruittoren van vijf verdiepingen.

In de Eerste Wereldoorlog gebruikten de geallieerden de eeuwenoude toren als uitkijkpost. Vijandelijke beschietingen zorgden voor de grootschalige verwoesting en gaven de ruïne zijn huidige vorm.

In de volksmond wordt de toren ‘Duvetorre’ genoemd. Dit verwijst naar Jeanne Panne, de heks van Nieuwpoort, die er afspraakjes met de duivel zou gehad hebben. Aan de overzijde van de Duvetorre-site herinnert het kunstwerk Jeanne Panne aan dit verhaal.

Compagnie Sapeurs-Pontonniers

In de buurt van de Veurnevaart kunt u aan verschillende gevels bronzen gedenkplaten opmerken. Ze tonen de locaties waar soldaten van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers zich schuilhielden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze militaire eenheid zorgde voor het onderhoud en de bediening van het sluizencomplex De Ganzepoot. Zeer belangrijk in het licht van de onderwaterzetting.

De namen van alle gesneuvelde en gekwetste sapeurs-pontonniers zijn terug te vinden op het grote plakkaat aan de Duvetorre. Deze gedenkplaat werd ingehuldigd op 1 september 1957.
bron (visit link)

heel erg veel extra info file:///C:/Users/Andre%20R%C3%B6ling/Downloads/Nieuwpoort_Duvetorre_bhp_(20200229_def)%20(1).pdf

The Sint-Laurentius tower is one of the oldest buildings in Nieuwpoort. The tower ruin is a remnant of the medieval Sint-Laurentius church.

The Sint-Laurentius church was probably built in 1281. Hardly a century later, in the year 1383, English troops laid siege to Nieuwpoort. The church was destroyed. What remained was rebuilt in 1384 into a fortified moated castle. From 1400, Philip the Bold turned it into a castle. In the 16th century, it became a military stronghold of the Spaniards.

During the Dutch period (1816-1822), the old church walls were demolished, the tower was lowered by a third and the masonry became a sturdy five-storey tower.

In the First World War, the Allies used the centuries-old tower as an observation post. Enemy shelling caused large-scale destruction and gave the ruin its present shape.

In popular speech, the tower is called 'Duvetorre'. This refers to Jeanne Panne, the witch of Nieuwpoort, who is said to have had dates with the devil there. On the other side of the Duvetorre site, the work of art Jeanne Panne recalls this story.

In the neighbourhood of the Veurnevaart you can notice bronze plaques on several façades. They show the locations where soldiers of the Compagnie Sapeurs-Pontonniers hid out during the First World War. This military unit took care of the maintenance and operation of the lock complex De Ganzepoot. Very important in the light of the flooding.

The names of all killed and wounded sapeurs-pontooners can be found on the large plaque on the Duvetorre. This plaque was inaugurated on 1 September 1957.
source (visit link)

a lot of extra info file:///C:/Users/Andre%20R%C3%B6ling/Downloads/Nieuwpoort_Duvetorre_bhp_(20200229_def)%20(1).pdf
Type: Ruin