Stadsgevangenis - Oldenzaal, NL
32U E 358837 N 5797851
Stadsgevangenis In de kelder van het Oude Raadhuis is een deur van de cel te zien waarin de Deldense moordenaar Huttenkloas een tijdlang gevangen heeft gezeten alvorens hij ter dood werd gebracht.
Location: Overijssel, Netherlands

Het gebouw dat nu het oude raadhuis heet heeft tot 1837 dienst gedaan als gevangenis.

"Oldenzaal was in de Middeleeuwen een belangrijke stad in Twente. Bij een stad hoorde een stadhuis. De voorloper van het stadhuis van Oldenzaal was mogelijk de kapittelzaal van de Plechelmus geweest. Tijdens opgravingen in de jaren 1960 werden er oude vroegmiddeleeuwse fundamentresten gevonden van een zwaar gefundeerd gebouw. Deze fundamentresten werden geïnterpreteerd als resten van een middeleeuwse woontoren.

Verwoesting door de Geldersen

Wanneer het huidige stadhuis precies gebouwd is als stadhuis weten we niet, maar een in de vloer van het stadhuis gevonden zandsteen met inscriptie vertelt dat in 1510 de hertog van Gelre het Oldenzaalse stadhuis verwoestte en dat het stadhuis in 1559 weer opgebouwd was. Dit stadhuis heeft tot 1837 dienst gedaan als stadhuis, gevangenis en rechtszaal. Een 19de-eeuws schilderij toont het oude stadhuis van Oldenzaal met zijn fraaie Renaissance-gevel. Het was een klein multifunctioneel stadhuis. Het had fraai betimmerde kamers en was zeker drie verdiepingen hoog.

De rechtspraak

In het stadhuis zetelde ook de rechtbank. Boven de deur van het stadhuis hing een grote walvisrib, als symbool voor de rechtspraak. Deze walvisrib is gedateerd in 1592 en heeft de volgende Latijnse inscriptie: "Kijk welke wondere zaken Neptunus voor de dag brengt. Laten wij met verwondering aanschouwen de reusachtige zeemonsters op onze kusten". In de gewelven van het stadhuis bevonden zich de gevangenissen, vier stuks met een folterkamer. Oldenzaal had de grootste gevangenis van Twente en aangezien de drost van Twente hier recht sprak, werden alle misdadigers van Twente in Oldenzaal veroordeeld.

Verbouwing en uitbreiding met classicistische gevel

Toen een hevige novemberstorm in 1834 de gevel van het stadhuis deed instorten, werd er door het stadsbestuur besloten het stadhuis te vergroten en te verbouwen. Men koos voor een classicistische uitbreiding aan de voorzijde. In het middeleeuwse achterhuis werd het pro-gymnasium gehuisvest. In 1893 kwam hier de MULO-school. Onderaan naast de trap zaten de privaten, men kon deze alleen via de buitenzijde bereiken. Toen rond 1930 de school leeg kwam te staan, werd dit gedeelte bij het stadhuis aangetrokken. Tot 1965 heeft het stadhuis dienst gedaan als gemeentehuis voor Oldenzaal."

Eng
The building that is now called the old town hall served as town hall until 1965.

Oldenzaal was an important city in Twente in the Middle Ages. A city belonged to a city. The predecessor of the Oldenzaal city hall may have been the chapter house of the Plechelmus. During excavations in the 1960s, old early medieval foundation remains of a heavy These foundation remains were interpreted as the remains of a medieval residential tower.

Devastation by the Geldersen

We do not know exactly when the current town hall was built as town hall, but a sandstone with an inscription found in the floor of the town hall tells that in 1510 the Duke of Gelre destroyed the Oldenzaal town hall and that the town hall was rebuilt in 1559. This town hall served as town hall, prison and courtroom until 1837. A 19th-century painting shows the old town hall of Oldenzaal with its beautiful Renaissance facade. It was a small multifunctional town hall. It had beautifully paneled rooms and was at least three stories high.

The judiciary

The court also sat in the town hall. A large whale rib hung above the door of the town hall, as a symbol of justice. Dated to 1592, this whale rib bears the following Latin inscription: "Look what wondrous things Neptune produces. Let us behold in amazement the gigantic sea monsters upon our shores." The prisons, four with a torture chamber, were located in the vaults of the town hall. Oldenzaal had the largest prison in Twente and since the drost of Twente administered justice here, all the criminals of Twente were convicted in Oldenzaal.

Renovation and extension with a classicist facade

When a violent November storm caused the facade of the town hall to collapse in 1834, the city council decided to enlarge and renovate the town hall. They opted for a classical extension to the front. The pro-gymnasium was housed in the medieval back house. The MULO school was established here in 1893. At the bottom of the stairs were the privates, they could only be reached from the outside. When the school became vacant around 1930, this section was moved to the town hall. Until 1965, the town hall served as the town hall for Oldenzaal."

Kerkstraat 9
Oldenzaal,