Fort Nieuwersluis - Nieuwersluis - Nederland
31U E 637084 N 5784736
Het Fort Nieuwersluis is een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het ligt in Nieuwersluis aan de Vecht
Location: Utrecht, Netherlands

Omstreeks 1446 werd de Nieuwe Wetering gegraven. Het was de verbinding tussen de Vecht en de Angstel en een belangrijke verbetering voor de binnenvaart tussen Amsterdam, Muiden en Utrecht. Vanwege het verschil in waterniveau tussen beide twee rivieren was een schutsluis noodzakelijk. Deze 'Nije Sluse', waaraan het dorp Nieuwersluis zijn naam ontleent, kreeg ook militair belang als inundatiesluis voor de Oude Hollandse Waterlinie.

Oude Hollandse Waterlinie
In 1629 werd Nieuwersluis versterkt om de schutsluis, de Vecht en de weg tussen Utrecht en Amsterdam te verdedigen. Er werd een schans gebouwd. In 1688 werd deze versterking geslecht en hier ligt nu de buitenplaats Sterreschans. Op circa een kilometer ten noorden van deze oude schans kwam een nieuw verdedigingswerk. In 1673 lag op de westelijke Vechtoever een tweezijdig gebastioneerd fort en op de oostelijke oever een hoornwerk. In de periode 1745-1746 werden nieuwe aardwerken en een dubbele gracht in een stervormig patroon rond de fortificaties gelegd. Aan het einde van de 18de eeuw verrezen nieuwe militaire gebouwen, zoals een kruitkelder en een arsenaal aan de Rijksstraatweg.
meer van deze tekst gaat verder op (visit link)
luchtfoto (visit link)

Around 1446, the Nieuwe Wetering was dug. It was the connection between the Vecht and the Angstel and an important improvement for the inland navigation between Amsterdam, Muiden and Utrecht. Due to the difference in water levels between the two rivers, a lock was needed. This 'Nije Sluse', from which the village of Nieuwersluis takes its name, also acquired military importance as an inundation sluice for the Old Dutch Waterline.

Old Dutch Waterline
In 1629, Nieuwersluis was fortified to defend the lock, the Vecht and the road between Utrecht and Amsterdam. A bulwark was built. In 1688, this fortification was demolished and the Sterreschans country estate is now located here. About a kilometre north of this old entrenchment, a new defensive structure was built. In 1673, there was a fortress with two bastions on the west bank of the river Vecht and a hornwork on the east bank. In the period 1745-1746, new earthworks and a double moat in a star-shaped pattern were laid around the fortifications. At the end of the 18th century, new military buildings were constructed, such as a powder house and an arsenal on Rijksstraatweg.
More of this text can be found at (visit link)
The year the "Fort" was constructed or started.: 1446