28 - Reek - NL - Fietsroutenetwerk Brabant
Fietsknooppunt 28 op kruising Corridorweg - Smitsweg - Dennenlaan bij Reek
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Reek is een dorp en voormalige gemeente in het noorden van de Nederlandse provincie Noord-Brabant tussen Schaijk en Grave, in de gemeente Maashorst. Op 1 januari 2021 had Reek 1.770 inwoners en telt hiermee de minste inwoners binnen de gemeente Maashorst.

De naam Reek komt van reke dat reeks of lange rij betekent. Dit vanwege de langgerekte vorm van de vroegere nederzetting.

Geschiedenis

Reek is ontstaan in de Middeleeuwen. Het behoorde tot het Land van Herpen, later Land van Ravenstein. Reek werd voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 1356 als buurtschap "De Reke. In 1382 werd melding gemaakt van de hoeve "inden Reke bij den Velperhout".

Reek viel onder de parochie Velp. Pas in de loop van de 17e eeuw werd Reek een zelfstandige parochie. Wel had Reek een eigen kapel, die reeds in 1455 voor het eerst werd vermeld.

In 1520 werd voor het eerst melding gemaakt van een kerk, gewijd aan de Heilige Antonius Abt en Sint-Donatus. Deze kerk werd in 1789 gesloopt. In 1803 werd een nieuwe kerk gebouwd, die echter in 1926 eveneens werd gesloopt. De nieuwe bakstenen Antonius Abtkerk verrees in basilicale stijl enkele tientallen meters verderop.

In 1800 werd Reek een zelfstandige gemeente, met de gehuchten Driehuis, Duifhuis, Straat en Hoefkens. De oppervlakte was 1280 hectare; het aantal inwoners groeide van ongeveer 700 naar ongeveer 1000 (1942). (bron: wikipedia.org)
Node Number: 28

Reachable Nodes: