Beltmolen (Coppens), Zeeland, Nederland
Posted by: Groundspeak Premium Member Appeltern
N 51° 42.230 E 005° 40.627
31U E 684980 N 5731491
Quick Description: Windkorenmolen 'Coppensmolen' aan de Kerkstraat 122 in Zeeland (Noord-Brabant)
Location: Noord-Brabant, Netherlands
Date Posted: 5/4/2022 10:48:40 AM
Waymark Code: WM164JY
Published By: Groundspeak Premium Member montythemule
Views: 0

Long Description:
De Coppensmolen is een beltmolen die wordt gebruikt voor het malen van koren.

De windkorenmolen werd gebouwd in 1883 in opdracht van Nicolaas Coppens een telg uit een zeer bekende Brabantse Molenaars familie, naar wie de molen later is vernoemd. De standerdmolen die hiervoor op deze plek stond is waarschijnlijk door een blixeminslag vernield.

Tijdens de bouw van de huidige beltmolen met bovenkruier heeft men gebruik gemaakt van een groot aantal onderdelen van de oude standerdmolen. Ook zou volgens overlevering de romp gebouwd zijn met stenen van de gesloopte vestingwerken van Grave. In 1910 werd er een stoommaalderij gebouwd, deze staat er nog steeds,

Tot 1950 was de molen in het bezit gebleven van de familie Coppens. Daarna is het in handen gekomen van familie van Dongen.

In het najaar van 1971 kwam de molen in het bezit van de Gemeente Landerd. De molen was toen in een matige staat en buiten bedrijf. Door restauraties werd de molen weer draaivaardig. En in 1977 werd de molen feestelijk in gebruik genomen. Na latere restauraties in de 80-er jaren werd de molen ook maalvaardig en en werd de oud eigenaar Sjef van Dongen een van de vaste Molenaars. Hij overleed in 2018, 95 jaar oud.

In 2013 zijn er weer de nodige werkzaamheden aan de molen verricht waardoor de molen nu nog steeds maal en draaivaardig is.

De molen wordt door vrijwillige molenaars gerund en draait regelmatig op de zondagen en op de molendagen. De molen kan ook op afspraak bezocht worden.
De Coppensmolen staat op de lijst van nationaal erfgoed.
Purpose: Milling

Open to the public: yes

Is This Windmill Functional?: Yes!

Windmill Farm: no

Date of Manufacture: Not listed

Cost: Not Listed

Museum on Site: Not Listed

Visit Instructions:
When logging a VISIT to a windmill that has been Waymarked, please take a a photograph of the Windmill and provide a summary of your visit. In this way we can track changes to the mills over the years
Search for...
Geocaching.com Google Map
Google Maps
MapQuest
Bing Maps
Nearest Waymarks
Nearest Windmills
Nearest Geocaches
Nearest Benchmarks
Create a scavenger hunt using this waymark as the center point
Recent Visits/Logs:
There are no logs for this waymark yet.