Sluizen complex Terneuzen - Terneuzen, NL
31U E 556951 N 5687304
Het sluizencomplex van Terneuzen is de voordeur van deze verbinding tussen Vlaanderen en Nederland. En onderdeel van de vaarwegcorridor Rotterdam-Parijs.
Location: Zeeland, Netherlands

Sluizencomplex Terneuzen
In 1823 besloot koning Willem I om Gent toegankelijk te maken voor de zeevaart, door het kanaal van Gent te verlengen naar Terneuzen.

De sluizen zijn waterkerend en worden gebruikt als spuimiddel
Het sluizencomplex heeft een waterkerende functie: het beschermen van het achterland tegen de zee. Met de komst van de Nieuwe Sluis komt de waterkerende functie op 9,5 m boven NAP te liggen. Daarmee is de waterkering toekomstbestendig voor een zeespiegelstijging van gemiddeld 1 m, gerekend over 100 jaar.

Een spuimiddel is een constructie met een beweegbare klep of deur die water doorlaat onder vrij verval. Dit betekent dat het water aan de ene kant van het spuimiddel hoger staat dan aan de andere kant. Door de klep te openen stroomt het water van hoog naar laag. Zonder verdere hulpmiddelen.

Klaar voor de toekomst
Het sluizencomplex van Terneuzen bestaat op dit moment uit 2 sluizen en een nieuwe sluis in aanbouw: de Oostluis (1968), de Westsluis (1968) en de Nieuwe Sluis (opening gepland in 2023). De voormalige Middensluis is buiten bedrijf en wordt gesloopt. In 2022 bestaat deze sluis niet meer. Totdat de Nieuwe Sluis de afvoer van overtollig kanaalwater overneemt, blijft de Middensluis in gebruik als spuimiddel.

Oostsluis
De Oostsluis is bedoeld voor de binnenvaart. Zij schut ook de recreatievaart. Bij een buitenwaterstand van 0,50 m boven NAP worden per sluishoofd de eb- en vloeddeuren gebruikt. Als er met de eb- en vloeddeuren geschut moet worden, gaat dit ten koste van de beschikbare schutlengte.

Westsluis
De Westsluis is net iets groter dan de Oostsluis. Zij is geschikt voor zeeschepen met een diepgang tot 12,5 m en een laadvermogen van 83.000 ton. Dat zijn ruim 5000 containers. De Westluis is bedoeld voor de zeevaart.

De Westsluis heeft 5 roldeuren: 2 in het buitenhoofd (Westerscheldezijde), 2 in het binnenhoofd (kanaalkant) en 1 deur in het midden. De middelste roldeur maakt het mogelijk om te schutten met een deelkolk. De buitenste deur aan de noordkant van de brug is ook bedoeld om de sluis bij storm te beschermen.

De Nieuwe Sluis Terneuzen
De Nieuwe Sluis is in aanbouw. Ruim de helft van de werkzaamheden is al gedaan. De afmetingen zijn te vergelijken met die van de nieuwe sluizen van het Panamakanaal. Schepen die zo groot zijn als New Panamax(externe link) kunnen er gebruik van maken.

De nieuwe sluis is er om hoogwater te keren, schepen door te laten en te spuien. Zodra de waterstand in het kanaal hoger is dan in de buitenhaven, worden de rioolschuiven omhooggetrokken. Het water stroomt dan via de bodemroosters naar de buitenhaven. Daar gebruiken we de hele kolkbreedte voor, dus de buitendeur staat in deze situatie open. De binnendeur blijft dicht.

Historie van het sluizencomplex
In 1827 werden er 2 sluizen in gebruik genomen. Die waren onderdeel van de vestingwerken van Terneuzen. Ze waren zo gebouwd dat torpedo's de binnendeuren niet konden raken. De sluizen kregen de namen Oostkolk en Westkolk en waren respectievelijk 8 en 12 m breed.
Waterway Name: Kanaal Terneuzen - Gent

Connected Points: