95 - Oventje - NL - Fietsroutenetwerk Brabant
Fietsknooppunt 95 op Y-splitsing Voor-Oventje - Achter Oventje - Verbindingsweg
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Oventje (dialect: Uiventje) is een kern in de gemeente Landerd, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen ten zuiden van de plaats Zeeland. Op 1 januari 2019 telde het plaatsje 480 inwoners.

De kern bestaat uit tientallen huizen en boerderijen. Oventje heeft weliswaar een schooltje en kent een zeker verenigingsleven, maar is nooit tot een kerkdorp uitgegroeid. De geschiedenis van de school gaat zelfs terug tot 1828.
Detail van lantaarnpaal, geknakt tijdens stormramp 1925, gemeentelijk monument

Op 10 augustus 1925 werd Oventje getroffen door de stormramp die over Nederland trok. Hieraan herinnert een geheel verwrongen elektriciteitspaal in de straat Voor-Oventje. Hierop is een plaquette aangebracht ter herinnering aan het bezoek van Koningin Wilhelmina op 18 augustus 1925 dat uit medeleven aan de getroffenen werd gebracht. Deze paal werd in 2006 gerestaureerd en op 31 maart van dat jaar opnieuw als gedenkteken ingewijd.

In 1982 werden de overblijfselen van een middeleeuwse steenoven gevonden, waar het dorp waarschijnlijk zijn naam aan dankt.

Voorts is in Oventje een windmolen te vinden, namelijk de Sint Victor. In 2004 werd te Oventje een Mariakapel gebouwd. In 2010 werd op het Oventje een gedichtenroute geopend. (bron: wikipedia.org)
Node Number: 95

Reachable Nodes: