RM: 512650 - post- en telegraafkantoor - Woerden
Voormalig post- en telegraafkantoor thans voor andere doeleinden in gebruik.
Location: Utrecht, Netherlands

(Voormalig ) POST- EN TELEGRAAFKANTOOR is in 1939 gebouwd als post- en telegraafkantoor naar ontwerp van rijksbouwmeester ingenieur G. Bremer. Het gebouw vertoont zakelijk-expressionistische invloeden. Thans is het gebouw niet meer als zodanig in gebruik.

Het post- en telegraafkantoor is een rechthoekig pand van één bouwlaag onder een schilddak met grote overstek, gedekt met gesmoorde romaanse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit gele baksteen in kettingverband boven een kunststenen plint. Hierbinnen zijn samengestelde getoogde vensters opgenomen met daarboven een strook van glazen bouwstenen als soort lichtbeuk. De getoogde vensters hebben een stalen kozijn en roedenverdeling.

De voorgevel aan de zijde van de Utrechtsestraatweg is vier traveeën breed met rechts drie getoogde vensters en links het uitgebouwde ingangsportaal met een kleine halfronde stoep. Boven de dubbele deur bevindt zich een natuurstenen relief, waarop in het midden het wapen van Woerden is afgebeeld, geflankeerd door een voorstelling, te weten twee telegraafpalen met links een postbode die pakjes bezorgt en een hond en rechts een vrouw met een telefoonhoorn in haar hand en een poes. Het beeldhouwwerk is vervaardigd door Leo Vos.

bron (visit link)
(Former ) POST-EN TELEGRAAF OFFICE was built in 1939 as a post and telegraph office according to the design of government architect engineer G. Bremer. The building shows business-expressionist influences. Currently, the building is no longer used as such.

The post and telegraph office is a rectangular building of one floor under a hipped roof with a large overhang, covered with braised Roman tiles. The façades are made of yellow brick in a chain bond above an artificial stone plinth. Within these, there are compound arched windows with a strip of glass bricks above them as a sort of light well. The arched windows have a steel frame and rod distribution.

The front facade on the Utrechtsestraatweg side is four bays wide with three arched windows to the right and the enlarged entrance portal with a small semicircular pavement to the left. Above the double door is a stone relief, on which in the middle the coat of arms of Woerden is depicted, flanked by a representation, namely two telegraph poles with on the left a postman who delivers packages and a dog and on the right a woman with a telephone receiver in her hand and a cat. The sculpture was made by Leo Vos.

source (visit link)
Monument Number: 512650