( Former ) postkantoor - Woerden - NL
( Former ) postkantoor - Woerden
Location: Utrecht, Netherlands

Dit pand aan de Utrechtsestraatweg ken je vast wel. Het staat tegenover het Reypenaer kaaspakhuis en het ziet er al járen verlaten uit. Boven de voordeur zit een grijs beeldhouwwerk, verder is er niet zoveel te zien. Maar het is precies dat grijze beeldhouwwerk waaraan je kunt zien wat hier vroeger heeft gezeten. Namelijk: het oude post- en telegraafkantoor.

Er zijn nogal wat locaties geweest in Woerden waar het postkantoor heeft gezeten. Westdam, Edisonweg, een bijkantoor in de Rijnstraat, op de Oostdam en dus hier op de hoek van de Utrechtstestraatweg en de Johan van Oldenbarneveltlaan.

Rijksbouwmeester
Het gebouw werd er in 1939 neergezet, speciaal bedoeld als post- en telegraafkantoor. Kosten? Zo’n veertigduizend gulden.

Leuk weetje: het gebouw is ontworpen door ingenieur Gustav Bremer. Hij was Rijksbouwmeester en ontwierp in die functie nog veel meer PTT-kantoren in Nederland. De functie Rijksbouwmeester bestaat nog steeds. Er is er altijd maar één tegelijk van in het hele land en die persoon adviseert onder andere over architectuur van Rijksgebouwen.

Het pand is een rijksmonument, mede omdat het ontworpen is door die ingenieur Bremer. Maar ook omdat het een herkenbaar post- en telegraafkantoor is. En dat komt niet door Gustav Bremer, maar door een man genaamd Leo Vos. Hij maakte namelijk het beeldhouwwerk boven de deur.

Een reliëf, zo kun je dat werk ook wel noemen. Wat erop te zien is? In het midden staat het wapen van Woerden, dat herken je ongetwijfeld wel. Aan beide zijden van dat wapen staat een telegraafpaal. En inderdaad, er staat ook PTT in letters, Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (voor de mensen van na de jaren 90).

Huilende vrouw?
Maar kijk vooral eens goed naar de twee figuurtjes aan de linker- en rechterzijde. Links zie je een postbode die pakjes bezorgt en zijn hondje. En rechts een dame met een telefoon in haar hand en een kat. Volgens een document van Historische Vereniging SHHV is de vrouw rechts aan het ‘wenen’, vanwege het slechte nieuws dat zij van de postbode kreeg…

Als je langs het gebouw komt, ga dan vooral het beeldhouwwerk eens van dichtbij bekijken. Tot 1978 deed dit pand dienst als postkantoor
bron (visit link)
You probably know this building on the Utrechtsestraatweg. It stands opposite the Reypenaer cheese warehouse and has looked abandoned for years. Above the front door is a grey sculpture, there is not much else to see. But it is precisely this grey sculpture that shows what used to be here. Namely: the old post and telegraph office.

There have been quite a few locations in Woerden where the post office used to be. Westdam, Edisonweg, a branch office in Rijnstraat, on Oostdam and now here on the corner of Utrechtstestraatweg and Johan van Oldenbarneveltlaan.

Chief Government Architect
The building was erected in 1939, specifically intended as a post and telegraph office. What was the cost? Around forty thousand guilders.

Fun fact: the building was designed by engineer Gustav Bremer. He was Chief Government Architect and in that capacity designed many more PTT offices in the Netherlands. The position of Chief Government Architect still exists. There is always only one of them in the whole country and that person advises, among other things, on architecture of government buildings.

The building is a national monument, partly because it was designed by the engineer Bremer. But also because it is a recognisable post and telegraph office. And that is not because of Gustav Bremer, but because of a man called Leo Vos. He made the sculpture above the door.

A relief, as you might call the work. What can be seen on it? In the middle is the coat of arms of Woerden, which you will undoubtedly recognise. On either side of that coat of arms is a telegraph pole. And yes, there is also PTT in letters, Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie (for those people from after the 90s).

Crying woman?
But take a closer look at the two figures on the left and right. On the left you see a postman delivering parcels and his dog. On the right is a lady with a telephone in her hand and a cat. According to a document by the SHHV Historical Society, the woman on the right is 'weeping', because of the bad news she received from the postman...

If you pass by the building, take a closer look at the sculpture. Until 1978, this building served as a post office
source (visit link)
State/Territory: goede staat