Kruipin - Woerden - NL
Kruipin - Woerden
Location: Utrecht, Netherlands

bron (visit link)

De Slag bij Kruipin vond in de nacht van 11 oktober op 12 oktober 1672 plaats tijdens het Rampjaar. De slag werd een paar honderd meter ten noorden van Woerden bij het fort Kruipin uitgevochten tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Frankrijk. De inzet van de slag was het bezit van de stad Woerden.

Toen de Fransen in juni 1672 de Nederlanden binnenvielen vielen vele Nederlandse steden en vestingen al snel voor het grote Franse leger. De Nederlandse landmacht had in de eerste maanden van de oorlog niet rechtstreeks tegenover haar tegenstander gestaan, behalve tijdens het kleine treffen bij Tolhuis. Halverwege september wilde het Nederlandse opperbevel tot actie overgaan tegen de buitenlandse bezetter.

Johan Maurits van Nassau-Siegen had het plan opgevat om het inmiddels, door Frankrijk, sterk onderbezette Naarden in te nemen. Door de windstilte op de dag van de aanval ging het plan niet door. Toch had het Franse leger lucht gekregen van de voorgenomen aanval en was men begonnen met het versterken van het regiment in Naarden. Inmiddels had het Nederlandse opperbevel een nieuw aanvalsplan bedacht. Met een schijnbeweging van een detachement Nederlandse soldaten liet de Hertog van Luxemburg zich weglokken naar het noorden, naar Naarden. Hierdoor was de weg vrij voor het doelwit van een nieuwe bliksemaanval: Woerden.

In het duister van de nacht kwamen de Hollandse soldaten op Woerden af. Willem Adriaan II van Horne naderde de plaats vanuit Goejanverwellesluis. Ten oosten van Woerden, via de Rijndijk, rukte het leger van Frederik van Nassau-Zuylestein op. Terwijl Willem III van Oranje en de graaf van Horne de aanval op Woerden inzetten, zorgde de heer van Nassau-Zuylestein voor het graven van schansen en het maken van palissades om de tegenstander te vertragen.

Ondertussen rukte de hertog van Luxemburg vanuit Naarden op naar Woerden. Zijn tocht werd versperd door de schans van Zuylestein. Hij liet direct een charge uitvoeren op de schans, maar werd teruggeslagen. Ook een tweede aanval werd door de Hollanders teruggeslagen. Frans van Montmorency wist uiteindelijk toch een gat in de defensie te vinden en deze te doorbreken. De Fransen vielen het leger van Zuylestein in de rug aan en er werd zwaar gevochten. De Nederlanders verloren terrein. De aanval op Woerden werd afgebroken.
The Battle of Kruipin took place in the night of 11 October to 12 October 1672 during the Disaster Year. The battle was fought a few hundred metres north of Woerden near the fortress of Kruipin between the Republic of the Seven United Provinces and France. The stake of the battle was the possession of the city of Woerden.

When the French invaded the Netherlands in June 1672, many Dutch towns and fortresses quickly fell to the large French army. In the first months of the war, the Dutch land forces had not directly confronted their opponent, except for the small encounter near Tolhuis. In mid-September, the Dutch supreme command wanted to take action against the foreign occupier.

Johan Maurits van Nassau-Siegen had planned to take Naarden, which by then was heavily undermanned by France. Due to the calm on the day of the attack, the plan fell through. Nevertheless, the French army had gotten wind of the intended attack and had started to reinforce the regiment in Naarden. Meanwhile, the Dutch supreme command had devised a new attack plan. With a feint from a detachment of Dutch soldiers, the Duke of Luxemburg allowed himself to be lured away to the north, to Naarden. This cleared the way for the target of a new lightning attack: Woerden.

In the darkness of the night, the Dutch soldiers approached Woerden. Willem Adriaan II of Horne approached the place from Goejanverwellesluis. East of Woerden, via the Rijndijk, the army of Frederik van Nassau-Zuylestein advanced. While Willem III of Orange and the Count of Horne launched the attack on Woerden, the lord of Nassau-Zuylestein dug entrenchments and made palisades to delay the opponent.

Meanwhile, the Duke of Luxembourg advanced from Naarden to Woerden. His march was blocked by the Zuylestein entrenchment. He immediately ordered a charge on the entrenchment, but was beaten back. A second attack was also beaten back by the Dutch. Frans van Montmorency managed to find a gap in the defences and break through. The French attacked the army of Zuylestein in the back and there was heavy fighting. The Dutch lost ground. The attack on Woerden was called off.
Group that erected the marker: Hollandse waterlinie pad

Address of where the marker is located. Approximate if necessary: