Kasteel - Woerden - NL
Kasteel - Woerden
Location: Utrecht, Netherlands

De eerste bron over de bouw van het kasteel dateert van 1415, maar daaruit blijkt dat de bouw dan al ver gevorderd is. De rentmeester Hendrik Hermansz kocht toen bouwmaterialen en ook een groot aantal (fruit)bomen.

Er moet ook al eerder een kasteel in Woerden hebben gestaan, want bij de opdracht tot de bouw wordt verwezen naar een ander "Steenen Huys". Vermoedelijk heeft dat kasteel aan de westkant van Woerden gelegen, ter verdediging van Utrecht tegen Holland. Het huidige kasteel is gebouwd in opdracht van de graaf van Holland ter verdediging tegen de bisschop van Utrecht en ligt daarom aan de oostkant van de stad.
The first source about the construction of the castle dates from 1415, but it shows that the construction was already far advanced then. The steward Hendrik Hermansz then bought building materials and also a large number of (fruit) trees.

There must have been a castle in Woerden before, because the order for construction refers to another "Steenen Huys". Presumably, that castle was located on the west side of Woerden, to defend Utrecht against Holland. The current castle was built by order of the Count of Holland to defend against the Bishop of Utrecht and is therefore located on the east side of the city.