kasteel woerden -Woerden - NL
kasteel woerden
Location: Utrecht, Netherlands

Het Kasteel van Woerden is als burcht gebouwd door Hertog Jan van Beieren, heer van Woerden, in de jaren rond 1410. Het heeft een vierkante plattegrond, bestaande uit vier vleugels rond een binnenplaats. Op de hoeken bevinden zich ronde torens, waarvan er drie sterk zijn verlaagd, terwijl de vierde door een gevangenis is vervangen. Het kasteel was vroeger geheel door water omgeven en een ophaalbrug diende als toegang. In de loop van de jaren heeft het kasteel vele bestemmingen gehad. Onder andere huisvestte het verdedigingsbolwerk na de tachtigjarige oorlog lange tijd de baljuw van het land van Woerden en dijkgraaf van het Grootwaterschap van Woerden. In het jaar 1787 vergaderde er de Commissie van Defensie. Dit militair burgercomité (bestaande uit patriotse regenten) probeerde met behulp van vrijkorporisten en beroepsmilitairen het gewest Holland te verdedigen tegen aanvallen van de prinsgezinden.
bron (visit link)
bron 2 (visit link)
Woerden Castle was built as a fortress by Duke Jan van Beieren, lord of Woerden, in the years around 1410. It has a square ground plan, consisting of four wings around a courtyard. At the corners there are round towers, three of which have been greatly reduced, while the fourth has been replaced by a prison. The castle used to be completely surrounded by water and a drawbridge served as the entrance. Over the years, the castle has had many uses. For example, after the Eighty Years' War, the defensive stronghold housed the bailiff of the land of Woerden and the dike reeve of the Grootwaterschap of Woerden for a long time. In the year 1787, the Committee of Defence met there. This military civilian committee (consisting of patriot regents) tried with the help of free corporals and professional soldiers to defend the province of Holland against attacks by the prince-supporters.
source (visit link)
source 2 (visit link)