Bezoekerscentrum Nigrum Pullum - Zwammerdam, the Netherlands
31U E 617553 N 5774257
On the site of the harbour of an ancient Roman fort (Nigrum Pullum), a visitor center is operated by the residents of De Hooge Burch near Zwammerdam.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

NL Van bron
Wat ooit een Romeinse nederzetting was, is nu het Limes bezoekerscentrum Nigrvm Pvlllvm in Zwammerdam. Iedereen die belangstelling heeft voor het Romeinse verleden kan hier een kijkje komen nemen. Zij worden daarbij rondgeleid door de bewoners van zorginstelling Ipse de Bruggen, waar Nigrvm Pvllvm onderdeel van is. Ipse de Bruggen biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een geestelijke beperking in alle leeftijden.

De enthousiaste bewoners van Ipse de Bruggen worden getraind in het vertellen van het archeologische verhaal over het bijzondere verleden van Zwammerdam. In Romeinse tijd lag Zwammerdam precies op de grens van het Romeinse rijk, de limes. Nigrum Pullum was één van de vele forten langs de limes die de grens moest verdedigen en had een grote haven waar schepen konden aan- en uitvaren. In de jaren ’70 werden in de Romeinse haven door archeologen de inmiddels beroemde Zwammerdamschepen opgegraven; drie boomstamkano’s en drie vrachtschepen, een unieke vondst waar de bewoners van Ipse de Bruggen met een enorme enthousiasme en kennis over kunnen vertellen.

Van bron
Op Landgoed Hooge Burch in Zwammerdam bevond zich de Romeinse nederzetting Nigrum Pullum, een klein grensfort (castellum) uit het jaar 47. Archeologen hebben hier zes rivierschepen opgegraven. In Nigrum Pullum (Grandcafé De Haven) is vandaag de dag een permanente tentoonstelling over dit Romeinse erfgoed ingericht. Zo krijg je een beeld van bijzondere vondsten en het dagelijkse Romeinse leven. In de inpandige winkel kun je limes-producten kopen, allemaal met de hand gemaakt door mensen met een beperking.
ENG From ">source
What was once a Roman settlement is now the Limes visitor center Nigrvm Pvlllvm in Zwammerdam. Anyone interested in the Roman past can come and have a look here. They are shown around by the residents of the care institution Ipse de Bruggen, of which Nigrvm Pvllvm is part. Ipse de Bruggen offers care and support to people with a mental disability of all ages.

The enthusiastic residents of Ipse de Bruggen are trained in telling the archaeological story about Zwammerdam's special past. In Roman times, Zwammerdam was located exactly on the border of the Roman Empire, the limes. Nigrum Pullum was one of the many fortresses along the limes that had to defend the border and had a large harbor where ships could sail in and out. In the 1970s, archaeologists excavated the now famous Zwammerdam ships in the Roman port; three dugout canoes and three cargo ships, a unique find that the residents of Ipse de Bruggen can tell about with enormous enthusiasm and knowledge.

From source
The Roman settlement of Nigrum Pullum, a small border fortress (castellum) dating from the year 47, was located on Landgoed Hooge Burch in Zwammerdam. Archaeologists have excavated six river ships here. Nigrum Pullum (Grandcafé De Haven) today houses a permanent exhibition about this Roman heritage. This gives you an idea of special finds and daily Roman life. In the on-site shop you can buy limes products, all handmade by people with disabilities.
Most Relevant Historical Period: Roman Empire > 27 B.C.

Admission Fee: 0