Petruskerk - Woerden - NL
Petrus kerk Woerden
Location: Utrecht, Netherlands

De Petruskerk is een Nederlands Hervormde Kerk in Woerden. De kerk is gebouwd als driebeukige pseudobasiliek in laat-gotische stijl. De kerk is in bezit van een orgel van Johann Bätz uit 1768.[1]

Geschiedenis
De kerk is gelegen in het centrum van Woerden aan het kerkplein, gepositioneerd binnen het voormalige Romeinse fort Laurium. Op de plek waar de kerk nu staat, heeft eerder een houten kerkje gestaan.[2] In 1202 is deze door de Hollanders geplunderd en in brand gestoken.

In de dertiende eeuw werd de houten kerk vervangen door een stenen gebouw. Deze stenen kerk werd in de loop der eeuwen uitgebouwd tot de huidige driebeukige pseudobasiliek. In het Rampjaar 1672 brandden de toren en het dak af, nadat de Franse bezetter met vuur een signaal wilde geven aan hun troepen in Utrecht. Bij de herstelwerkzaamheden hiervan kreeg de kerk grotendeels zijn huidige vorm. Naast de kerk ligt een kleine kerktuin.

De kerk is samen met de Maranathakerk in gebruik bij de Hervormde gemeente Woerden. Beide kerkgebouwen worden om beurten gebruikt door de confessionele en hervormd-gereformeerde wijkgemeente.

Bezienswaardigheden

glasraam Wonder van Woerden, ontworpen door Hubertus Nicolaas van Reenen
In de kerk een gebrandschilderd glasraam dat het Wonder van Woerden toont. In het kerkinterieur liggen ook oude beelden, die tijdens de beeldenstorm waren begraven en later weer gevonden zijn.

bron (visit link)

The Petruskerk is a Dutch Reformed Church in Woerden. The church was built as a three-aisled pseudo-basilica in late Gothic style. The church has an organ by Johann Bätz from 1768.[1]

History
The church is located in the center of Woerden on the church square, positioned within the former Roman Fort Laurium. There used to be a wooden church on the spot where the church now stands.[2] In 1202 it was looted and set on fire by the Dutch.

In the thirteenth century, the wooden church was replaced by a stone building. Over the centuries, this stone church was expanded into the current three-aisled pseudo-basilica. In the Disaster Year 1672, the tower and the roof burned down, after the French occupier wanted to send a signal to their troops in Utrecht with fire. During the restoration work, the church largely took its current form. Next to the church is a small church garden.

Together with the Maranathakerk, the church is in use by the Reformed municipality of Woerden. Both church buildings are used in turn by the confessional and Reformed-Reformed neighborhood congregation.

Sights

stained glass window Wonder van Woerden, designed by Hubertus Nicolaas van Reenen
In the church a stained glass window showing the Wonder of Woerden. The church interior also contains old statues that were buried during the iconoclasm and were later found.

bron (visit link)