RM: 525725 - Kerk - Zegge
31U E 605097 N 5712748
The early 20th century church in Zegge makes a striking ensemble with the chapel opposite the street
Location: Noord-Brabant, Netherlands

NL Van bron
De R.K. Neo-gotische H. Maria Boodschap KERK op no. 107 werd in 1911 gebouwd naar ontwerp van architect Jacques van Groenendael. De kerk leed in 1944 ernstige oorlogsschade: de toren werd goeddeels verwoest en gewelven stortten in. In 1958 was de restauratie voltooid. De restauratie geschiedde grotendeels in de oude trant, maar met wijzigingen bij de toren.

De driebeukige kruiskerk met dakruiter heeft een westtoren met vierkante basis en een vijfzijdig gesloten koor van twee traveen geflankeerd door zijkapellen. Het schip telt drie traveen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met steunberen met afzaten. De bruine baksteen wordt afgewisseld door sierbanden in gele baksteen, een rondboogfries en een tandlijst onder de goot. De spitsboogramen zijn voorzien van gele baksteen tracering. Op het zadeldak van het schip, de lessenaardaken van de zijbeuken en de spitsen van toren en kapellen liggen leien in maasdekking. De hoogte en breedte van de ramen varieert naar de locatie ervan. Bij de absis zijn ze hoog en smal, de zijkapellen bij absis en toren hebben kleine lage ramen. De spitsboogramen van de lichtbeuk zijn breder dan die in de zijbeuk.

De transepten hebben elk een groot en breed spitsboograam met daarboven een reeks klimmende blinde spitsboogvensters met tracering. De viering is voorzien van een hoge opengewerkte spits. De hoofdingang van de kerk bevindt zich in de toren. Deze heeft haakse steunberen met afzaat. De eikehouten vleugeldeuren in korfboogvorm hebben zwaar smeedijzeren beslag in symmetrische krulvormen. De ingang, de blinde rondboogarcade en het spitsboograam erboven worden alle omvat door een spitsboogomlijsting van gele baksteen. De bovenste geleding heeft een doorgaande cordonlijst met twee galmgaten, waarboven de sterk ingesnoerde achtzijdige spits. Het klokkegedeelte is bij het herstel van de oorlogsschade sterk vereenvoudigd. De ruimte wordt inwendig verdeeld door zuilen met loofkapitelen en bundelzuilen in de viering. De zuilen zijn uitgevoerd in hardsteen, de kapitelen in zandsteen. De lisenen, schalken en spitsbogen tussen de zuilen alsmede de raamomlijstingen laten de baksteen vrij die overigens verder wit is gepleisterd. De kruisgewelven zijn gemetseld. De lichtbeuk is onder de vensters voorzien van een blind triforium. Direct achter de ingang bevindt zich de smalle spitsbogige orgelgalerij. De kerk bezit diverse fijnzinnig uitgevoerde beelden en altaren, die dateren van kort na de bouwtijd van de kerk. Het meest opvallend zijn het de in laat neo-gotische stijl uitgevoerde kalkstenen hoogaltaar in de absis en het St. Jozef- en Maria-altaar in de zijkapellen. Beide laatstgenoemde sculpturen worden verlicht door de aldaar bewaard gebleven figuratieve glas-in-loodramen. Bij het Maria-altaar is de eerste steen geplaatst "23 maii 1911". De kalkstenen neo-gotische communiebank bij het Jozef-altaar komt oorspronkelijk uit een kerk te Ginneken. In de vrijwel ronde ruimte naast de toren is de doopkapel, afgesloten door een smeedijzeren hek. In de kapel is een polychroom beeld van het kind Jezus. Bij de ingang staat een Heilige Familie-groep, eveneens gepolychromeerd. Van de andere beelden uit de negentiende en de twintigste eeuw die in het schip staan opgesteld dient een staakmadonna, een H. Aloysius, een H. Hartbeeld van Jezus en een Heilig Hart Maria genoemd te worden. Aan de voorzijde wordt het terrein van de kerk afgesloten door een giet- en smeedijzeren sierhek met spijlen en knoppen, daterend uit de bouwtijd. Tevens staat er voor het koor een Heilig Hartbeeld opgesteld. Dit laatste valt buiten de Rijksbescherming.

De kerk is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, met name de ontwikkeling van het katholicisme in de late negentiende eeuw en de heropleving van bestaande devoties. Het is tevens van architectuurhistorisch belang wegens de plaats in het oeuvre van de architect. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp en vanwege de wijze van inrichting. Het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in historisch-ruimtelijke relatie tot de wegenstructuur. Het gebouw heeft een hoge mate van gaafheid, ook in het interieur.

ENG From source
The R.K. Neo-Gothic H. Maria Boodschap CHURCH at no. 107 was built in 1911 to a design by architect Jacques van Groenendael. The church suffered serious war damage in 1944: the tower was largely destroyed and vaults collapsed. Restoration was completed in 1958. The restoration was largely done in the old style, but with changes to the tower.

The three-aisled cruciform church with ridge turret has a west tower with a square base and a five-sided closed choir of two bays flanked by side chapels. The nave has three bays. The facades are made of machined brick with buttresses with buttresses. The brown brick is interspersed with decorative bands in yellow brick, a round-arch frieze and a toothed frame under the gutter. The pointed arch windows have yellow brick tracing. Slates in mesh cover are laid on the gable roof of the nave, the pent roofs of the side aisles and the spiers of the tower and chapels. The height and width of the windows varies according to their location. At the apse they are high and narrow, the side chapels at the apse and tower have small low windows. The pointed-arch windows of the clerestory are wider than those in the side aisle.

The transepts each have a large and wide pointed arch window surmounted by a series of ascending blind pointed arch windows with tracery. The celebration features a high openwork spire. The main entrance to the church is in the tower. This one has right-angled buttresses with offsets. The oak wing doors in basket arch shape have heavy wrought iron fittings in symmetrical curls. The entrance, the blind round-arch arcade and the pointed-arch window above are all framed by a pointed-arch framing of yellow brick. The top section has a continuous cordon frame with two reverberation holes, above which the strongly constricted eight-sided spire. The bell section has been greatly simplified when repairing the war damage. The space is internally divided by columns with deciduous capitals and bundle columns in the celebration. The columns are made of hard stone, the capitals of sandstone. The pilasters, shackles and pointed arches between the columns as well as the window frames leave the brick free, which is otherwise plastered in white. The cross vaults are bricked. The clerestory is fitted with a blind triforium under the windows. Directly behind the entrance is the narrow pointed-arched organ gallery. The church has several delicately executed statues and altars, which date from shortly after the building of the church. Most notable are the late neo-Gothic style limestone high altar in the apse and the St. Joseph and Mary altar in the side chapels. The two latter sculptures are illuminated by the figurative stained glass windows that have been preserved there. At the Maria altar the first stone is placed "23 maii 1911". The limestone neo-Gothic communion rail at the Joseph altar originally comes from a church in Ginneken. In the almost circular space next to the tower is the baptistery, closed by a wrought iron gate. In the chapel is a polychrome statue of the child Jesus. At the entrance is a Holy Family group, also polychrome. Of the other statues from the nineteenth and twentieth centuries that are installed in the nave, a stake Madonna, a Saint Aloysius, a Sacred Heart image of Jesus and a Sacred Heart Mary should be mentioned. At the front, the site of the church is closed off by a cast and wrought iron ornamental gate with bars and knobs, dating from the construction period. A Sacred Heart statue has also been set up in front of the choir. The latter falls outside the scope of National Protection.

The church is in the public interest. The building has cultural-historical importance as an example of a spiritual development, in particular the development of Catholicism in the late nineteenth century and the revival of existing devotions. It is also of architectural-historical importance because of its place in the architect's oeuvre. The complex has ensemble value because of its location, linked to the development of the church village and because of the way it is laid out. The complex is of special significance for the appearance of the village and because of the high quality of the buildings in historical-spatial relationship to the road structure. The building has a high degree of integrity, also in the interior.

Monument Number: 525725

Address of this Rijksmonument: