Grenspaal - Waverveen (NL)
Borderpole from 1771 to indicate the border of Sticht and Holland.
Location: Utrecht, Netherlands

In Waverveen, aan de Poeldijk staat sinds mensen heugenis een grijze paal. De paal heeft al heel veel mensen aan zich voorbij zien komen.

De paal is oud en door de verwering is te zien dat het Belgisch hardsteen nog veel ouder is, want het draagt talloze fossiele zeediertjes met zich, waaruit blijkt dat de paal ooit begonnen is als zeebodem. De paal heeft het vergebracht en is van ver gebracht.
Veel mensen hebben de paal nog nooit gezien. Hij staat niet meer aan een belangrijke doorgaande verkeersroute.
In 1771 was dat nog anders. Toen bepaalde de paal nog de grens tussen Holland en Utrecht en was de weg van Waverveen naar Mijdrecht een belangrijke oost - west verbinding.
Deze oost - west verbinding moet op 12 november 1771 een bijzonder vergezicht hebben opgeleverd. De werklieden die de paal plaatsten in november 1771 stonden op de dijk tussen geweldige watermassa's.
In het noorden de polder benoorden de Mijdrechtse Zuwe. In ca. 1854 drooggemalen en de naam meegekregen van de prestatie die werd geleverd: "De Eerste Bedijking"

Aan de oostzijde en zuidzijde de Noorder Zuiderpolder en de Zuiderpolder.

Later, in 1875 zijn deze polders drooggemalen en werden de polders samengevoegd onder één naam: Waterschap Groot Mijdrecht.
Een smal weggetje door de wilde baren, opgezweept door een vroege november storm.

De werklieden die de paal en de andere negen palen geplaatst hebben, wisten de reden waarom de palen geplaatst werden.
Het waren ongetwijfeld veenarbeiders die in november uitgewerkt waren in het veenbedrijf.

Turfmaken begint in februari-maart met baggeren en het werk eindigt in september. Vanaf oktober werkten de arbeiders voor een daggeld, als daggelder bij iedereen die wat te doen had.
In 1771 was er het gezamenlijke project van de Staten van Holland en de Staten van Utrecht om een duidelijke grens aan te geven tussen beide staten. De clandestiene in- en uitvoer van turf moest paal en perk worden gesteld. Daar wisten de turfmakers alles van.
In 1771 zijn de grenzen tussen Holland en Utrecht definitief vastgesteld.

De grens tussen Holland en Utrecht aan de zijde van het Gooi werd al in 1729 definitief vastgesteld. Langs de A1 bij Hilversum staat de Houten Banpaal. Tussen deze paal en de toren van de Domkerk te Utrecht is een denkbeeldige lijn getrokken. Op alle kruispunten op deze lijn zijn limiet- of scheydtpalen geplaatst.
bron en meer informatie: (visit link)

Google translation (abstract)
In Waverveen, on the Poeldijk, there has been a gray pole since time immemorial. The pole has already seen a lot of people pass by.

The pile is old and the weathering shows that the Belgian bluestone is much older, because it carries countless fossil sea creatures, which show that the pile once started as a seabed. The pole has carried it and has been brought from afar.
Many people have never seen the pole. It is no longer on a major through traffic route.
In 1771 it was still different. At that time the post still defined the border between Holland and Utrecht and the road from Waverveen to Mijdrecht was an important east-west connection.
This east-west connection must have provided a special view on 12 November 1771. The workmen who placed the pile in November 1771 stood on the dike between huge bodies of water.
source and more information: (visit link)

At the moment of posting, there is a geocache here too!!