Provinciale vroedvrouwenschool - Hasselt - Limburg
31U E 664586 N 5644430
NL: De huidige instelling, met de eerste volwaardige kraamkliniek, werd in 1911-1913 aan de Guffenslaan opgetrokken. FR: L'institution actuelle, avec la première maternité à part entière, a été construite en 1911-1913 sur la Guffenslaan.
Location: Limburg, Belgium

NL:

Volgens Rijksmonumentenregister:

Beschrijving
De Provinciale vroedvrouwenschool ontworpen door Léon Jaminé (1858-1921) te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden
De voormalige Provinciale School voor Vroedvrouwen ontworpen door architect Léon Jaminé met conciërgewoning, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde
Het gaat om een vroege oprichting van een vroedvrouwenschool in Hasselt, de eerste in Limburg, aanvankelijk aan de Botermarkt in 1837 en later op andere locaties. De huidige instelling, met de eerste volwaardige kraamkliniek, werd in 1911-1913 aan de Guffenslaan opgetrokken, naar ontwerp van Léon Jaminé (1858-1921), (Hasselt). Het initiale concept werd aangepast door architect A. Lippens uit Hasselt. Later kwamen er uitbreidingen, waaronder de verhoging met één bouwlaag en de constructie van de linkeraanbouw. Hier werd ook het eerste volledige centrum voor bloedtransfusie van Limburg gevestigd. In het complex kwam eveneens de eerste school voor verpleging en verzorging van deze provincie tot stand.

artistieke waarde
De provinciale architect Léon Jaminé toont hier zijn bouwkundige kwaliteiten. Hij was zeer goed bewust van de formele, constructieve en materiaaleigen kenmerken van de middeleeuwse architectuur. Ondanks het feit dat hij doorgaans ontwerpen in neostijlen maakte, hoorde hij nochtans vooral thuis in een classicistische kunstvisie en ontwierp hij ook eclectische gebouwen, zoals de Vroedvrouwenschool.

historische waarde
in casu architectuurhistorische waarde:
Het complex is beeldbepalend gelegen aan de groene boulevard van Hasselt, is functioneel opgevat, heeft een symmetrisch gecomponeerde gevel en een eclectische vormentaal.

sociaal-culturele waarde
Jarenlang was er in de school pedagogische activiteit met uitstraling voor Hasselt en de gehele Limburgse provincie.

FR:
Selon le registre des monuments nationaux :

Description
L'école provinciale de sages-femmes conçue par Léon Jaminé (1858-1921) à Hasselt est protégée en tant que monument.

Valeurs
L'ancienne école provinciale de sages-femmes, conçue par l'architecte Léon Jaminé, avec une maison de gardien, est protégée en tant que monument en raison de son intérêt général, formé par la

valeur historique
Il s'agit d'un établissement précoce d'une école de sages-femmes à Hasselt, la première du Limbourg, initialement à Botermarkt en 1837 et plus tard à d'autres endroits. L'institution actuelle, avec sa première maternité à part entière, a été construite en 1911-1913 à Guffenslaan, sur un projet de Léon Jaminé (1858-1921), (Hasselt). Le concept initial a été adapté par l'architecte A. Lippens de Hasselt. Plus tard, des extensions ont été ajoutées, notamment l'augmentation d'un étage et la construction de l'extension de gauche. Le premier centre complet de transfusion sanguine du Limbourg y a également été créé. La première école d'infirmières et de soins de la province a également été construite dans ce complexe.

valeur artistique
L'architecte provincial Léon Jaminé y démontre ses qualités architecturales. Il connaissait bien les caractéristiques formelles, constructives et matérielles de l'architecture médiévale. Bien qu'il réalise généralement des projets de style néo, il appartient avant tout à une vision classiciste de l'art et conçoit également des bâtiments éclectiques, tels que la Vroedvrouwenschool (école de sages-femmes).

valeur historique
dans ce cas, la valeur architecturale et historique :
Le complexe est visuellement orienté sur le boulevard vert de Hasselt, présente un design fonctionnel, une façade symétrique et un langage visuel éclectique.

valeur socioculturelle
Pendant de nombreuses années, l'école a été le théâtre d'activités éducatives qui ont eu un impact sur Hasselt et sur toute la province du Limbourg.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Guffenslaan