Bell Towers - Sint-Lambertuskerk - Kerk-Avezaath, Netherlands
Location: Gelderland, Netherlands

Historische dorpskerk met toren.

Het gotische koor van de huidige kerk dateert uit de zestiende eeuw, de onderkant van de toren al uit de veertiende eeuw. Aanvankelijk viel de kerk onder het gezag van de abdis van Thorn. In 1619 kwam de kerk in handen van de reformatie en wordt Lambertus Latonus als eerste predikant beroepen. Omstreeks 1640 werd de toren verhoogd, het schip vergroot en verhoogd. De vroegst bekende afbeelding van de kerk is een tekening van C. Pronk uit 1732. Het schip werd in 1861 afgebroken en geheel opnieuw opgetrokken naar een ontwerp van architect J. van der Toom. In de zeventiende eeuw werd onderin de toren een schooltje ingericht.

Het oude meubilair, tijdens de restauratie in een loods opgeslagen, ging na een blikseminslag op 23 juni 1980 geheel in vlammen op. De huidige banken komen uit de Eben Haëzerkerk te Tiel (ca. 1920). Inmiddels hebben de banken plaatsgemaakt voor stoelen, zodat de kerk flexibel in te richten is. De zeventiende-eeuwse kansel is afkomstig uit de Broederenkerk in Zutphen. Het oude orgel bleef behouden, de orgelkas is verloren gegaan en bij de restauratie vervangen door een eenvoudige nieuwe.

Historic village church with tower.

The Gothic choir of the present church dates from the sixteenth century, the bottom of the tower from the fourteenth century. Initially, the church fell under the authority of the Abbess of Thorn. In 1619 the church came into the hands of the Reformation and Lambertus Latonus is called upon as the first pastor. About 1640 the tower was raised, the nave enlarged and raised. The earliest known image of the church is a drawing by C. Pronk from 1732. The nave was demolished in 1861 and completely rebuilt according to a design by architect J. van der Toom. In the seventeenth century a school was established at the bottom of the tower.

The old furniture, stored in a shed during the restoration, went up in flames after a lightning strike on 23 June 1980. The current benches come from the Eben Haëzerkerk in Tiel (ca. 1920). The benches have now been replaced by chairs, so that the church can be arranged flexibly. The seventeenth-century pulpit comes from the Broederenkerk in Zutphen. The old organ has been preserved, the organ case has been lost and replaced by a simple new one during the restoration.

bron (visit link)

Address of Tower: