Begijnhofmuseum - Turnhout - Antwerpen
31U E 635356 N 5687973
NL: Natuurlijk is er ook een museum op het Begijnhof over de historie van deze prachtige plek. FR: Bien sûr, il y a aussi un musée au Béguinage sur l'histoire de ce bel endroit.
Location: Antwerpen, Belgium

NL:

Beschrijving
Museum geopend op 27 september 1953. Voormalig woonhuis van de pastoor van het begijnhof Joannes Mermans († 1697), die in 1693 de "fondatie Mermans" stichtte; hierdoor konden minder bemiddelde vrouwen uit Mol, Balen, Dessel en omgeving en uit Turnhout hier begijn worden; het convent, bestemd voor acht begijntjes, werd naar zijn stichter Sint-Jansconvent genoemd.

In kern, 17de-eeuws complex met voorhuis, binnenkoer, achterhuis en bijgebouwen. Huidig voorhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd zadeldak (mechanische pannen), opklimmend tot de 17de eeuw, doch met 19de-eeuwse voorgevel. Verankerde bakstenen lijstgevel, waarin rechthoekige aangepaste muuropeningen met houten latei en ontlastingssysteem; begane grond met luiken. Verankerde zijpuntgevels met aandak en vlechtingen. Achtergevel met bewaarde houten kozijnramen en korfboogvormige omlijsting van voormalige koetspoort.

Haaks aansluitend, verankerd bakstenen bijgebouwtje met keuken; tuitvormige schoorsteengevel met aandak en vlechtingen; vernieuwde houten kozijnramen.

Het aanpalende huis nummer 55 maakt eveneens deel uit van het museum. De restauratie van beide huizen onder leiding van architect E. Wauters is begonnen. De aanleg van een kruidentuin en een verbindingsgang tussen voor- en achterbouw is in aanmaak.

Interieur: voormalige grootjufferskamer met 18de-eeuws plafond in Lodewijk XV-stijl en 17de-eeuwse schoorsteen van baksteen en hout, schoorsteenmantel met tegels, bakstenen en twee getorste zuilen met hoofdgestel; voormalig koetshuis, heden ingericht als huiskapel; oorspronkelijke keuken met 17de-eeuwse open haard van baksteen en hout met tegels, "moos", pomphuis

Aan binnenkoertje gelegen, sterk vervallen washuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak, uit de 17de eeuw; verankerde voorgevel met dubbelhuisopstand, waarin houten kruiskozijn naast dito ingekaste, rechthoekige vensters en deur; zijpuntgevels met aandak. Nog aanwezige 17de-eeuwse schoorsteen met "was"-fornuis, bepleisterde 18de-eeuwse rococoschoorsteen (circa 1760) en blauw geschilderde, eikenhouten trapkast. Aanpalende turfschuur met houten crucifix onder afdakje, vroeger in gebruik als schapenstal; wordt heden bij het museum gevoegd.

FR:

Description
Le musée a ouvert ses portes le 27 septembre 1953. Ancienne résidence du prêtre béguineur Joannes Mermans († 1697), qui a fondé la "Fondation Mermans" en 1693 ; celle-ci permettait aux femmes moins aisées de Mol, Balen, Dessel et environs et de Turnhout de devenir ici des béguines ; le couvent, prévu pour huit béguines, a été nommé d'après son fondateur Couvent Saint-Jean.

Le cœur du bâtiment est un complexe du XVIIe siècle comprenant une maison avant, une cour, une maison arrière et des dépendances. Maison actuelle à double façade de cinq travées et deux étages sous un toit en bâtière rénové (tuiles mécaniques), remontant au 17ème siècle, mais avec une façade du 19ème siècle. Pignon en brique ancré, dans lequel des ouvertures rectangulaires modifiées avec linteau en bois et système de relief ; rez-de-chaussée avec volets. Pignons latéraux ancrés avec pignons et vannerie. Pignon arrière avec des cadres de fenêtres en bois préservés et un cadre d'arc en panier de l'ancienne porte cochère.

Dépendance en briques, ancrée, avec cuisine ; pignon de cheminée avec toit à deux versants et galon ; cadres de fenêtres en bois renouvelés.

La maison adjacente numéro 55 fait également partie du musée. La restauration des deux maisons sous la direction de l'architecte E. Wauters a commencé. La construction d'un jardin d'herbes aromatiques et d'un passage de connexion entre le bâtiment avant et le bâtiment arrière est en cours.

Intérieur : ancienne chambre du grandjama avec plafond de style Louis XV du 18e siècle et cheminée en brique et bois du 17e siècle, manteau de cheminée avec carreaux, briques et deux colonnes torsadées avec entablement ; ancienne remise à voitures, aujourd'hui décorée comme chapelle de la maison ; cuisine originale avec cheminée en brique et bois du 17e siècle avec carreaux, " moos ", station de pompage.

Un lavoir délabré à trois travées et un étage et demi sous un toit en pente, datant du XVIIe siècle, est situé dans une cour intérieure. Sont encore présents : la cheminée du 17ème siècle avec la cuisinière "à laver", la cheminée rococo du 18ème siècle enduite de plâtre (vers 1760) et l'escalier en chêne peint en bleu. Grange adjacente en tourbe avec un crucifix en bois sous le toit, anciennement utilisée comme bergerie ; fait maintenant partie du musée.
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Begijnhof 56