Putdeksel stadswapen Venlo - Venlo, the Netherlands
Manhole cover on the Gelderse Poort with the coat of arms and motto of the city Venlo
Location: Limburg, Netherlands

NL Van bron
Op de hoek van de Gelderse Poort en de Lomstraat is een putdeksel met het wapen van de gemeente Venlo aangebracht. De gietijzeren putafsluiting laat het stadswapen van Venlo zien met de Latijnse spreuk ‘Festina lente cauta fac omnia mente’. In de rand van de putafsluiting is de naam van een fabrikant zichtbaar: Nering Bögel in Weert. Dit familiebedrijf is in 1756 in Deventer opgericht, in 1950 werd de onderneming opgekocht door De Globe, die we kennen van Tegelen en Belfeld. De ijzergieterij had ook vestigingen buiten de regio, in Hoensbroek en Weert. De putrand is dus na 1950 in Weert vervaardigd. Maar hoe zit het met de deksel? Is die even oud als de putrand? De autoriteit op het gebied van het Venlose gemeentewapen, Frans Hermans van het gemeentearchief, was de deksel ook opgevallen: “Op meerdere plaatsen in de stad liggen ze nu. Volgens mij verschijnen ze overal waar aan het riool wordt gewerkt. Kennelijk is het een bewuste actie. Misschien vloeit het voort uit een motie die enkele jaren geleden op initiatief van de VVD in de raad is aangenomen. Daarin wordt gepleit voor het meer zichtbaar maken van het stadswapen in het straatbeeld.

Met recht heeft Frans Hermans het over een oude traditie, want de geschiedenis van het stadswapen gaat terug tot de dertiende eeuw. Naar een tijd dus, dat Venlo nog een dorp was. De bekende halve leeuw en het anker staan afgebeeld op negen bewaard gebleven zegels van voor 1343, het jaar waarin Venlo stadsrechten krijgt. De leeuw verwijst naar de heren van Gelre, het anker staat mogelijk symbool voor de voor Venlo zo belangrijke handelsactiviteiten aan de haven. In de jaren na 1343 transformeert het bestaande zegel tot een echt stadszegel. De twee geharnaste figuren, die het wapen van Venlo op ogenschijnlijk ontspannen manier vasthouden, verschijnen voor het eerst op een afbeelding uit 1692. De twee dragen een vaandel met daarop weer een schildje met de halve leeuw en het anker. Onder het wapenschild staat eveneens voor het eerst de stadsspreuk. Waarom juist ‘Festina lente cauta fac omnia mente’ (Doe langzaam aan, doe alle dingen met de nodige voorzichtigheid in gedachten) onder het Venlose stadswapen is gekomen, blijft vooralsnog een raadsel. De spreuk werd rond 1500 populair door toedoen van de Rotterdamse humanist Desiderius Erasmus (1466-1536).

ENG From source
A manhole cover with the coat of arms of the municipality of Venlo has been placed on the corner of Gelderse Poort and Lomstraat. The cast iron pit closure shows the city arms of Venlo with the Latin motto 'Festina lente cauta fac omnia mente'. The name of a manufacturer is visible in the edge of the well closure: Nering Bögel in Weert. This family business was founded in 1756 in Deventer, in 1950 the company was bought by De Globe, which we know from Tegelen and Belfeld. The iron foundry also had branches outside the region, in Hoensbroek and Weert. The pit rim was therefore manufactured in Weert after 1950. But what about the lid? Is it the same age as the well rim? The authority in the field of the Venlo municipal coat of arms, Frans Hermans of the municipal archives, also noticed the cover: “They are now in several places in the city. I think they show up wherever the sewer is being worked on. Apparently it is a conscious action. Perhaps it stems from a motion that was adopted in the council a few years ago at the initiative of the VVD. It argues in favor of making the city coat of arms more visible in the streetscape.

Frans Hermans rightly refers to an old tradition, because the history of the city coat of arms goes back to the thirteenth century. So to a time when Venlo was still a village. The well-known half lion and the anchor are depicted on nine preserved stamps from before 1343, the year in which Venlo received city rights. The lion refers to the lords of Gelre, the anchor may symbolize the trade activities at the port that are so important for Venlo. In the years after 1343, the existing seal is transformed into a real city seal. The two armored figures, who hold the coat of arms of Venlo in an apparently relaxed manner, appear for the first time in an image from 1692. The two carry a banner with a shield with the half lion and the anchor on top. Under the coat of arms is also the city motto for the first time. Why 'Festina lente cauta fac omnia mente' (Take it slow, do all things with caution in mind) came under the Venlo city coat of arms remains a mystery for the time being. The proverb became popular around 1500 at the hands of the Rotterdam humanist Desiderius Erasmus (1466-1536).

Pick one to describe the ...: Sewer drain cover

Year stamped on the cover: none that i could see