RM: 512470 - Watertoren - Krimpen a/d Lek
31U E 612902 N 5750695
Ik fiets hier regelmatig langs en vraag me dan af hoe het leven is geweest toen de watertoren nog in bedrijf was. In ieder geval moet er nu wat aan gebeuren voordat het verpauperd. Het lijkt erop dat van de watertoren een woonhuis gemaakt gaat worden
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Slanke, 47,2 meter hoge WATERTOREN is gebouwd in 1910 in een Traditioneel Ambachtelijke stijl met Neorenaissancemotieven door Visser & Smit uit Papendracht. Dit constructiebedrijf kreeg onder meer bekendheid door de diverse watertorens die zij hebben ontworpen. Het ijzeren reservoir van de toren heeft een inhoud van 250 m3. De watertoren maakt deel uit van een complex van dienstgebouwen aan de dijk in Lekkerkerk.

Omschrijving

Watertoren, bestaande uit een dragend metselwerk in rode baksteen en onderverdeeld in een met steunberen verstevigde onderbouw, heeft een conische schacht en een uitkragend reservoir onder een plat dak. Een gepleisterde waterlijst sluit het trasraam af. In de noordzijde is de vernieuwde entree geplaatst; daarboven is een gedenksteen ingemetseld. Aan de bovenzijde is de onderbouw voorzien van een gepleisterde sierband. De schacht is horizontaal geleed door iets uitkragende, gepleisterde sierbanden. De staande meerruits vensters die rondom in de schacht zijn geplaatst, bevinden zich onder rondboogvormige boogtrommels. De overgang van schacht naar het iets uitkragende reservoir is gemarkeerd door een uitgemetseld rondboogfries. In het reservoir zijn rondom lange staande vensters geplaatst. Het reservoir wordt afgesloten door een opengewerkte bakstenen borstwering met kantelen.

Waardering

De watertoren is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als illustratie van een stadium in de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening in Nederland in het algemeen en in die van de Krimpenerwaard in het bijzonder. Het is een karakteristiek voorbeeld van een utilitair gebouw uit het begin van de 20ste eeuw, vormgegeven in een Ambachtelijk Traditionele bouwstijl met Neorenaissancemotieven. De watertoren is een vroeg ontwerp uit het oeuvre van het constructie- en architectenbureau Visser & Smit uit Papendrecht. De watertoren is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De watertoren heeft ensemblewaarde doordat het deel uitmaakt van een complex, bestaande uit functioneel en situationeel gerelateerde panden en is beeldbepalend gelegen aan de dijk tussen Krimpen aan den Lek en Lekkerkerk. Bron: Rijksdienst voor het cultureel erfgoed.
Monument Number: 512470

Address of this Rijksmonument: