Synagoge - Arnhem, NL
Synagoge in het centrum van Arnhem
Location: Gelderland, Netherlands

De synagoge van Arnhem is een Hoogduitse synagoge in de Gelderse hoofdstad Arnhem, gelegen aan Pastoorstraat 17A.
Hij ligt verscholen in een smal 'tussen straatje' in het centrum van Arnhem ingesloten tussen allerlei gebouwen

Al in 1237 werd melding gemaakt van een Joodse gemeenschap in de stad. Door Jodenvervolging in de middeleeuwen en beperkte rechten in de eeuwen erna, konden Joden in die tijd geen eigen gebedshuis realiseren. In 1769 werd een woning aan de Nieuwe Walstraat in gebruik genomen als synagoge, waarna in 1782 achter de Velperpoortsemuur een ruimere woning werd betrokken. De Franse Tijd bracht verandering in de positie van Joden; in 1796 werden Joden in rechten gelijkgesteld aan de rest van de burgers. In Gelderland werd dit in 1798 bevestigd als grondrecht. In datzelfde jaar werd tevens elke godsdienst als gelijkwaardig vastgelegd in de Staatsregeling voor het Bataafse Volk. De Joden in Arnhem huisvestten vervolgens al in 1799 hun synagoge in drie oude woonhuizen op de hoek van de Bentincksteeg en de Kerkstraat.

Bij aanvang van de Tweede Wereldoorlog telde de joodse gemeente circa 1.700 leden. Het aantal Joden was in Arnhem sterk toegenomen vanwege Joden die Duitsland waren ontvlucht. Zij waren meestal transmigranten, vermoedelijk op doorreis naar de Verenigde Staten. Ze kregen onder meer onderdak in een pension direct naast de synagoge, maar bezochten de sjoel zelf lang niet allemaal.

Op 5 september 1940 en 15 februari 1941 probeerden NSB'ers de synagoge in brand te steken. Het grootste gedeelte van de Arnhemse Joden werd tijdens de Tweede Wereldoorlog afgevoerd naar concentratiekampen waar ze kwamen te overlijden. Ter nagedachtenis aan hen is op de Arnhemse begraafplaats Moscowa een monument opgericht.

Eng
The synagogue of Arnhem is a High German synagogue in the Gelderland capital of Arnhem, located at Pastoorstraat 17A.
It is hidden in a small 'between street' in the center of Arnhem enclosed between all kinds of buildings

As early as 1237, mention was made of a Jewish community in the city. Due to the persecution of the Jews in the Middle Ages and limited rights in the following centuries, Jews at that time were unable to realize their own house of worship. In 1769 a house on the Nieuwe Walstraat was taken into use as a synagogue, after which a more spacious house was moved into behind the Velperpoortse wall in 1782. The French Period changed the position of Jews; in 1796, Jews were equated in rights with the rest of the citizens. This was confirmed as a fundamental right in Gelderland in 1798. In the same year, every religion was also established as equivalent in the Constitution for the Batavian People. As early as 1799, the Jews in Arnhem housed their synagogue in three old houses on the corner of Bentincksteeg and Kerkstraat.

At the start of the Second World War, the Jewish community had approximately 1,700 members. The number of Jews in Arnhem had increased sharply because of Jews who had fled Germany. They were mostly transmigrants, presumably in transit to the United States. They were accommodated, among other things, in a guest house right next to the synagogue, but by no means all of them visited the shul itself.

On September 5, 1940 and February 15, 1941, NSB members tried to set the synagogue on fire. During the Second World War, most of the Arnhem Jews were deported to concentration camps where they died. A monument has been erected in their memory at Moscowa cemetery in Arnhem.
Status: Active house of prayer

Denomination/Group: Other