Regentenhof - Dordrecht, NL
31U E 615063 N 5741468
[NL] Deze zonnewijzer dateert uit het jaar 1880 en siert de binnenplaats van een oud hofje in Dordrecht uit de 18e eeuw. [EN] This sundial dates from 1880 and adorns the courtyard of an old 18th century almshouse in Dordrecht.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]

Op een sokkel uit 1730 staat deze mooie, uit 1880 daterende zonnewijzer. Het geheel is te vinden op de binnenplaats van een hofje in de oude binnenstad van Dordrecht.
Het door regenten bestuurde vrouwenhof uit 1755 heeft veertig bewoners. Overdag kunnen bezoekers door de uit vier hofjes bestaande Regentenhof wandelen, na 18.00 uur sluit de poort aan het Bagijnhof en het hek aan de Vriesestraat.
De Dordtse reder en koopman Gijsbert de Lengh stelde in 1755 zijn intenties op schrift tot het stichten van een mevrouwenhof waar vrouwen van vijftig jaar en ouder gratis konden wonen. Hij overleed echter in hetzelfde jaar. De door hem benoemde regenten lieten zijn plannen uitvoeren en in 1756 konden de eerste bewoners hun huisjes betrekken. Het hofje draagt daarom zowel de naam van de stichter, de Lengh, als van de regenten die na zijn vroegtijdig overlijden het werk uitvoerden. De hoofdingang is aan het Bagijnhof: een met natuursteen beklede poort met rococoversieringen (typisch hiervoor zijn de schelpvormen). Hier bevindt zich de ‘Voorhof’ met zestien oorspronkelijke huisjes rond een vierkante binnentuin.

Bron: In Dordrecht (visit link)

[EN]

This beautiful sundial dating from 1880 stands on a pedestal from 1730. The whole can be found in the courtyard of a traditional almshouse in the old town of Dordrecht.
The women's court dating from 1755, governed by regents, has forty residents. During the day, visitors can walk through the Regentenhof, which consists of four courtyards, after 6 p.m. the gate at Bagijnhof and the gate at Vriesestraat close.
In 1755, the Dordrecht shipowner and merchant Gijsbert de Lengh wrote down his intentions to found a Mrsenhof where women aged fifty and older could live for free. However, he died the same year. The regents appointed by him had his plans carried out and in 1756 the first residents were able to move into their houses. The almshouse therefore bears the name of the founder, de Lengh, as well as of the regents who carried out the work after his untimely death. The main entrance is at the Bagijnhof: a gate clad in natural stone with Rococo decorations (the shell shapes are typical for this). Here is the 'Voorhof' with sixteen original houses around a square courtyard.

Source (in Dutch): In Dordrecht (visit link)
Sundial Type: Armillary Sphere - series of rings in plane of equator