De Moespot - Achterveld, the Netherlands
Cultural centre De Moespot is located in the centre of Achterveld in the former St. Josephschool.
Location: Utrecht, Netherlands

NL Van bron
In het jaar 1908 is pastoor M. Moes op het idee gekomen om een school te laten bouwen in Achterveld. Op 12 september 1912 is er aanbesteding in “de Roskam” te Achterveld. De school (De St. Jozefschool) zou toen bestaan uit 3 lokalen met gang, privaten en bijkomende werken. De hoogste inschrijver was toen aannemer Kunst uit Amersfoort voor een bedrag van bijna 13.000 gulden. Nog diversen aannemers hadden ingeschreven, waaronder ook de Achterveldse combinatie Gebroeders Wijntjes en Aris Boersen. De gebroeders van Nimwegen deden ook mee en wilden voor 10.589 gulden bouwen, wat te hoog was. Uiteindelijk waren het de Gebr. Kroon uit Barneveld die de school bouwden voor 10.458 gulden. Dit alles onder toeziend oog van pastoor Rentinck. De school werd toen gebouwd aan de Dodeweg, wat nu de Jan van Arkelweg is.

In 1979 wilden een groep jongeren in Achterveld een eigen clubhuis, dat werd de Moespot. De school stond leeg en dat leek de gemeente wel iets voor deze jongeren. Het pand werd helemaal opgeknapt, maar wel zo dat het lokaal met de geschiedkundige waarde bleef bestaan. Er is veel door vrijwilligers gedaan. Na de opening werd er een beheer commissie opgericht die de zaken zouden regelen. De grootste huurder was toen de KPJ. In de loop der jaren is er wel het een en ander veranderd binnen de Moespot. Vanuit de Moespot werd in het verleden veel georganiseerd voor de jeugd, maar daarna is de Moespot steeds meer ruimtes gaan verhuren aan verenigingen e.d. Sinds jaren is muziekvereniging DWS de grootste huurder, ook worden ruimtes gebruikt door verenigingen als die Hinterfelder Musikanten, schilderclub “de vrije kwasten”, schilderclub Achterveld, Actief Achterveld, AMBC, carnavalsvereniging de Puupenkoppen, de Zonnebloem, muziekschool Leusden, Cesar therapie, Yoga, Truimph club NL. en diverse bandjes.

ENG From source
In the year 1908 pastor M. Moes came up with the idea to build a school in Achterveld. On September 12, 1912 there is a tender in “de Roskam” in Achterveld. The school (De St. Jozefschool) would then consist of 3 classrooms with a corridor, privates and additional works. The highest bidder at the time was the contractor Kunst from Amersfoort for an amount of almost 13,000 guilders. Several other contractors had registered, including the Achterveld combination of Gebroeders Wijntjes and Aris Boersen. The brothers van Nimwegen also participated and wanted to build for 10,589 guilders, which was too high. In the end it was the Gebr. Kroon from Barneveld who built the school for 10,458 guilders. All this under the watchful eye of Father Rentinck. The school was then built on the Dodeweg, which is now the Jan van Arkelweg.

In 1979 a group of young people in Achterveld wanted their own clubhouse, which became the Moespot. The school was empty and the municipality seemed like something for these young people. The building was completely renovated, but in such a way that the room with its historical value continued to exist. A lot has been done by volunteers. After the opening, a management committee was set up to manage the affairs. The largest tenant at the time was the KPJ. Over the years, a few things have changed within the Moespot. In the past, Moespot organized a lot for young people, but after that Moespot started to rent out more and more spaces to associations, etc. For years, the DWS music association has been the largest tenant, spaces are also used by associations such as the Hinterfelder Musikanten, painting club "de Vrije brushes”, painting club Achterveld, Actief Achterveld, AMBC, carnival association de Puupenkoppen, de Zonnebloem, music school Leusden, Cesar therapy, Yoga, Truimph club NL. and various bands.

Type of community center: Cultural centre

Jan van Arkelweg 6 Achterveld