Boskoop, NL
31U E 613542 N 5770649
[NL] Het voormalige raadhuis van Boskoop is een voorbeeld van Amsterdamse School. Sinds 2020 geen gemeentehuis meer, maar bibliotheek. [EN] Boskoop's former town hall is an example of Amsterdam School. Since 2020, no longer a town hall, but a library
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]

Over het gebouw "Voormalig Raadhuis van Boskoop":

Het raadhuis dateert uit 1929, naar een ontwerp van architect D.L. Landman. Hij koos voor een bouwstijl die refereert aan de Amsterdamse School, met onder meer veel details in de roodbruine baksteengevels en opvallende piramidespits. Ook de aanwezigheid van veel natuurstenen voorzieningen en betonnen luifels en kozijnaccenten geven het pand een karakteristiek uiterlijk. De functie als raadhuis was enkele jaren geleden vervallen, toen de gemeente Boskoop fuseerde met de gemeente Alphen aan den Rijn. Na verschillende plannen bleek de vestiging van de onderbouw van de middelbare school in de later aangebouwde ‘ambtenarenvleugel’ een succesvolle optie, in combinatie met een bibliotheek en diverse maatschappelijk functies in het oude raadhuisgedeelte. In dit deel met voormalige raadzaal, burgemeesterskamer, trappenhuis en gangen, is het authentieke karakter met zorg behouden. Stijlvol houtwerk, glas in loodramen, metselwerkdetails, prachtige Art Deco lampen, ze zorgen voor een totaal andere karakter dan het bibliotheekgedeelte met moderne materialen als verzinkte trappen en de zichtbare metalen kanalen en leidingen. Of zoals projectarchitect Marcel van der Veer het omschrijft: “Vanuit de gedachte van de combinatie van een gangbare spijkerbroek met een chique overhemd hebben wij dit plan opgezet. Een net kostuum voor het hele pand past niet, met een functie van een openbare bibliotheek. Nu is het een keurige combinatie van informeel en formeel geworden, passend bij de verschillende functies.”

Bron (fragment): Renovatie Totaal (visit link)

Over de gemeente Boskoop:

Boskoop is een plaats in Zuid-Holland, die gelegen is aan (gekanaliseerde) rivier de Gouwe tussen Alphen aan den Rijn en Waddinxveen. Tot 1 januari 2014 was het een zelfstandige gemeente, per die datum is ze opgegaan in de fusiegemeente Alphen aan den Rijn. Op 1 januari 2021 had Boskoop een inwoneraantal van 16.325.[1]

Boskoop is gesitueerd aan beide oevers van de Gouwe en het ligt tussen Alphen aan den Rijn (in het noorden) en Waddinxveen (in het zuiden), die allebei ook grenzen aan deze (gekanaliseerde) rivier. Het dorp wordt in het westen begrensd door Hazerswoude-Dorp en in het oosten en zuidoosten door de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. De oevers van de Gouwe worden verbonden door een hefbrug die aan de oostzijde doorloopt in het Reijerskoop en aan de westkant in de belangrijkste verbindingsweg in Boskoop, de Zijde.

De plaats is bekend om zijn boomkwekerijen, waarvan er ongeveer 770 verspreid liggen over een oppervlakte van 1100 hectare, omgeven door vele honderden kilometers waterwegen en sloten ten behoeve van de drainage.

Bron (fragment): Wikipedia (visit link)

[EN]

Regarding the building "Voormalig Raadhuis van Boskoop" (Former Boskoop Town Hall):

The town hall dates from 1929, to a design by architect D.L. husbandman. He opted for an architectural style that refers to the Amsterdam School, including many details in the reddish-brown brick facades and striking pyramid spire. The presence of many natural stone facilities and concrete awnings and frame accents also give the building a characteristic appearance. Its function as town hall had expired a few years ago, when the municipality of Boskoop merged with the municipality of Alphen aan den Rijn. After various plans, the establishment of the lower secondary school in the 'civil servants' wing' that was added later turned out to be a successful option, in combination with a library and various social functions in the old part of town hall. In this part with the former council chamber, mayor's room, stairwell and corridors, the authentic character has been carefully preserved. Stylish woodwork, stained glass windows, masonry details, beautiful Art Deco lamps, they provide a completely different character than the library area with modern materials such as galvanized stairs and the visible metal channels and pipes. Or as project architect Marcel van der Veer describes it: “We have set up this plan based on the idea of ??combining conventional jeans with a chic shirt. A neat suit for the entire property does not fit, with a function of a public library. Now it has become a neat combination of informal and formal, matching the various functions.”

Source (fragment, in Dutch): Renovatie Totaal (visit link)

Regarding the municipality of Boskoop:

Boskoop is a place in South Holland, which is located on the (canalized) river Gouwe between Alphen aan den Rijn and Waddinxveen. Until January 1, 2014 it was an independent municipality, as of that date it was merged into the amalgamated municipality of Alphen aan den Rijn. On January 1, 2021 Boskoop had a population of 16,325.[1]

Boskoop is situated on both banks of the Gouwe and it lies between Alphen aan den Rijn (in the north) and Waddinxveen (in the south), both of which also border on this (canalized) river. The village is bordered in the west by Hazerswoude-Dorp and in the east and southeast by the municipality of Bodegraven-Reeuwijk. The banks of the Gouwe are connected by a lifting bridge that continues on the east side into the Reijerskoop and on the west side into the most important connecting road in Boskoop, the Zijde.

The place is known for its tree nurseries, of which about 770 are spread over an area of ??1100 hectares, surrounded by many hundreds of kilometers of waterways and ditches for drainage.

Source (fragment, in Dutch): Wikipedia (visit link)
Name: Voormalig Raadhuis van Boskoop