Tønder Kristkirke - Tønder, Region Syddanmark, Denmark
32U E 491705 N 6087736
DE: Artikel über die Christkirche in der süddänischen Stadt Tønder. EN: Article about the Christ Church in the southern Danish town of Tønder.
Location: Denmark

DE: Text des dänischen Wikipedia-Eintrages "Tønder Kristkirke" vom 7. Dezember 2021:

Tønder Kristkirke

Tønder Kristkirke er en kirke beliggende i Tønder og hørende under Ribe Stift.

Kristkirken behersker i sjælden grad byens billede. Byggeriet blev påbegyndt den 30. april 1591, og kirken stod færdig den 25. juli 1592. Kirkens ældeste del er tårnet, som fra Sct. Nicolai Kirke (kirkens forgænger, nedrevet 1591) indgik uden store ændringer.

Kristkirken er en af de kirker i Danmark, der er rigest på gammelt inventar. Det økonomiske grundlag for dette overdådige udstyr, der overvejende stammer fra slutningen af 1500-tallet til lidt ind i 1700-tallet, er byens korn og studehandel samt kniplingsindustrien.

Se også

Tønder Kirkegård

Litteratur

• Ingolf Haase / Tønder Menighedsråd: Kristkirken 1592-1992. Christo Salvatori Sacrum. Tønder 1992, ISBN 87-981088-8-3
  • Claus Eskildsen: Tønder 1243-1943. Guldhorn, Tønder 1943
  • Henrik Becker-Christensen: Byen ved grænsen. Tønder 1920-1970. Institut for Grænseregionsforskning, Aabenraa 1993, ISBN 87-87637-85-5
  • Carsten Erich Carstens: Die Stadt Tondern. Eine historisch-statistische Monographie. Verlag von F. Dröhse, Tondern 1861
  • Ludwig Andresen: Geschichte der Stadt Tondern bis zum dreißigjährigen Krieg. Verlag Heimat und Erbe, Flensburg 1939
  • Ludwig Andresen: Beiträge zur neuen Geschichte der Stadt Tondern. Verlag Heimat und Erbe, Flensburg 1943
  • Heimatkundliche Arbeitsgemeinschaft für Nordschleswig: 750 Jahre Stadt Tondern 1243-1993. Verlag der HAG, Aabenraa 1993, ISBN 87-87301-00-8
  • Günter Weitling: Deutsches Kirchenleben in Nordschleswig seit der Volksabstimmung 1920. Bund Deutscher Nordschleswiger & Archiv/Historische Forschungsstelle der deutschen Volksgruppe, Aabenraa 2007, ISBN 978-87-991948-0-3

Eksterne kilder og henvisninger

EN: Text of the Danish Wikipedia entry "Tønder Kristkirke" from December 7, 2021:

Tønder Kristkirke

Tønder Kristkirke is a church located in Tønder and belonging to Ribe Diocese.

The Church of Christ rarely masters the image of the city. Construction began on April 30, 1591, and the church was completed on July 25, 1592. The oldest part of the church is the tower, which from Sct. Nicolai Church (predecessor of the church, demolished in 1591) was included without major changes.

Kristkirken is one of the churches in Denmark that is richest in old furniture. The economic basis for this lavish equipment, which predominantly dates from the late 16th century to a little into the 18th century, is the town's grain and stud trade as well as the lace industry.

See also

Tønder Kirkegård