Obelisk - Huissen, NL
In het centrum van Huissen staat een obelisk
Location: Gelderland, Netherlands

'Wie in een oogopslag de geschiedenis van Huissen tot zich wil nemen, kan het best eens gaan kijken bij de Obelisk in de Langestraat. Daar wordt melding gemaakt van veel geschiedkundige feiten, van de eerste bewoning drie eeuwen voor Christus tot de bouw van de wijk De Zilverkamp in de jaren zeventig. ,,Bij ons was eerder sprake van bewoning dan in Nijmegen’’, stelt historicus Jan Zweers.

Het kunstwerk is een cadeau van de Kraonige Zwaone aan Huissen vanwege het 44-jarig bestaan van deze carnavalsvereniging in 1999. ,,Boven staat op elke hoek van de gedenknaald het getal 11’’, zegt Jan Zweers, die ook oud-president is van de Kraonige Zwaone.

Lees hier eerdere afleveringen in de serie buiten beeld.

Het jaar waarin Huissen Nederlands werd
Bij het beeld ligt een tegel met daarop de naam van Henny Derksen. De tegel is een uitvloeisel van de jaarlijkse cultuurprijs van orkest De Bevelanders. Zo heeft Huissen zijn eigen Walk of Fame. ,,Henny Derksen was zeer actief bezig met het vastleggen van de geschiedenis van Huissen’’, legt Zweers uit.

Allerlei historische feiten staan op de obelisk vermeld. Van 1816, het jaar waarin Huissen Nederlands werd, tot het vernietigende bombardement van Huissen in de oorlog. En uiteraard wordt 1502 genoemd, het jaar van het Beleg en Ontzet van Huissen.

Steevast in de stadswandeling
De plaats van de obelisk is tot stand gekomen in samenspraak met de toenmalige burgemeester Rob Persoon van Huissen. Want een beeld van een carnavalsvereniging bij de Hervormde Kerk is natuurlijk best opvallend.

Het beeld is ontworpen door Joop Puntman uit Haalderen. Wie de gedenknaald heeft gemaakt is onbekend.

De obelisk wordt steevast opgenomen in de stadswandeling door Huissen, die de laatste jaren veel deelnemers van binnen- en buiten de stad trok. Voorheen maakte het beeld ook deel uit van de rondgang die carnavalisten op de zaterdag na de elfde van de elfde door Huissen maakten. Maar dat gebeurt nu niet meer.'

Eng
'If you want to absorb the history of Huissen at a glance, it is best to take a look at the Obelisk in Langestraat. Many historical facts are mentioned there, from the first occupation three centuries BC to the construction of the De Zilverkamp district in the 1970s. "We were more likely to be inhabited than in Nijmegen," says historian Jan Zweers.

The artwork is a gift from the Kraonige Zwaone to Huissen because of the 44th anniversary of this carnival association in 1999. "Above on each corner of the commemorative needle is the number 11," says Jan Zweers, who is also the former president of the Kraonige Zwaone.

Read previous episodes in the off-screen series here.

The year in which Huissen became Dutch
Near the statue is a tile with the name of Henny Derksen on it. The tile is a result of the annual culture prize of the De Bevelanders orchestra. Huissen has its own Walk of Fame. ,,Henny Derksen was very actively involved in recording the history of Huissen'', explains Zweers.

All kinds of historical facts are mentioned on the obelisk. From 1816, the year in which Huissen became Dutch, to the devastating bombing of Huissen during the war. And of course 1502 is mentioned, the year of the Siege and Relief of Huissen.

Always in the city walk
The location of the obelisk was established in consultation with the then mayor Rob Persoon van Huissen. Because an image of a carnival association at the Reformed Church is of course quite striking.

The statue was designed by Joop Puntman from Haalderen. It is unknown who made the commemorative needle.

The obelisk is invariably included in Huissen's city walk, which has attracted many participants from inside and outside the city in recent years. Previously, the statue was also part of the tour that carnivalists made through Huissen on the Saturday after the eleventh of the eleventh. But that doesn't happen anymore.'

(visit link) Antwoord~a0c29720/
Date Created/Placed: 1999