Porthaninpuisto - Turku, Finland
Porthanin nimikkopuisto lähellä vanhaan suurtoria. Porthan's park near the old great square.
Location: Finland

[EN] One of the oldest parks in Turku is Porthaninpuisto, which is located next to the Old Great Square. The first construction work in the park was finished in 1835. Nils Henrik Pinello had a pavilion built in the middle of the western park in the area which was then called Nikolaintori. It was opened in June 1849, but it had to be moved to the side when the statue of Henrik Gabriel Porthan was erected on the same spot. Henrik Gabriel Porthan (1739 in Viitasaari – 1804 in Turku) was a professor and rector at the Royal Academy of Turku. He was a scholar sometimes known as The Father of Finnish History.

Size of the park: 7 100 m².

[FIN] Yksi Turun vanhimmista puistoista on Porthaninpuisto Vanhan Suurtorin kupeessa. Ensimmäiset puistorakennustöt valmistuivat puistossa jo vuonna 1835. Kesäkuussa 1849 avattiin silloisen Nikolaintorin läntisen puiston keskellä Nils Henrik Pinellon rakennuttama paviljonki, joka sai vuonna 1864 väistyä sivummalle, kun paikalle pystytettiin Henrik Gabriel Porthanin patsas. Sekä Pinella että Porthan-monumentti – Suomen ensimmäinen julkinen veistos – muokkasivat puiston luonnetta merkittävästi. Vilkas seuraelämä Porthanin puistossa jatkui 1910-luvun taitteseen, jolloin Pinellan kohtalo oli vaakalaudalla. Toiminta Pinellassa jatkui kuitenkin lähes keskeytymättä, mutta kauppahallin valmistuttua pylväikön myymälätilat muuttuivat ensin varastoksi, sitten julkiseksi käymäläksi ja vuonna 1930 bensa-asemaksi, kunnes vuonna 1975 seuraelämä palasi pylväikön suojiin.

Puiston koko: 7 100 m².

Henrik Gabriel Porthan (8. marraskuuta 1739 Viitasaari – 16. maaliskuuta 1804 Turku) oli Turun akatemian professori ja kirjastonhoitaja, fennofiili ja Suomen 1700-luvun humanistisen kulttuurin merkittävin hahmo.
Name: Porthaninpuisto / Porthansskvären

Street Location: uudenmaankatu 1