familie wapen van Pallant - Laag Keppel, NL
32U E 309444 N 5764020
het familiewapen Van Pallandt dat gevierendeeld is met Van Keppel en erboven het helmteken van de Van Keppels: de zwaan The Van Pallandt family crest that is quartered with Van Keppel and above it the helmet sign of the Van Keppels: the swan
Location: Gelderland, Netherlands

Wapen van Pallant familie

Over het kasteel
Rondom de middeleeuwse donjon (ca. 1300), ontstond een kasteel, dat tot de 16e eeuw niet veel veranderd zal zijn geweest. Na krijgsgeweld was het kasteel tussen 1582 en 1609 tot een ruïne vervallen en er werd vanaf 1609 aan de herbouw begonnen. In 1612 kreeg de stadsbouwmeester Willem van Bommel uit Emmerik opdracht tot volledige herbouw van het kasteel. Hij gebruikte hierbij afbraakmateriaal vanop de nog bestaande muren. Na 1614 werd de indrukwekkende renaissance topgevel tegen de zijgevels van de poort geplaatst. Deze werkzaamheden waren omstreeks 1620 voltooid. Tussen 1743 en 1750 werd het complex aan de achterzijde uitgebreid door bouwmeester Gerrit Ravenschot uit Zutphen, die het ontwerp daarvoor al in 1729 vervaardigd had. In 1780 werd het poortgebouw ingrijpend veranderd. Ten slotte werd in 1850 de achterzijde de IJssel- en de zaalvleugel met elkaar verbonden waarmee de bouw uiteindelijk voltooid was.

Strijd
Kasteel Keppel ondervond tijdens de middeleeuwen veel krijgshandelingen; vooral tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In 1581 werd het kasteel belegerd en ingenomen door de Staatsen. Frederik van Pallandt, zoon van Johan van Pallandt en Elisabeth van Voorst en Keppel, ondernam een maand later weer een tegenaanval en nam het kasteel opnieuw in. In september 1582 vielen de Staatsen voor de tweede keer aan. Dat moest behoedzaam gebeuren vanwege de grote hoeveelheden buskruit, en zij bestormden het kasteel op ouderwetse stijl waarbij het kasteel grondig verwoest werd. In 1665, na de herbouw, nam de Münsterse bisschop Bernhard von Galen (beter bekend als Bommen Berend) het kasteel in, ontruimde het kasteel in 1666 en liet toen de verdedigingswerken rond het kasteel ontmantelen. In 1672 richtte Lodewijk XIV het kasteel nog in als hoofdkwartier, maar er werd in datzelfde jaar veel schade aangebracht aan het kasteel door plunderende Franse en Münsterse troepen. Na de Hollandse Oorlog braken rustige tijden aan voor het kasteel.

Tegenwoordig
Vanaf 1962 is het kasteel bezit van de Pallandt van Keppel Stichting, die het mogelijk heeft gemaakt om kasteel, huisraad en park bij elkaar te houden zodat het nog door de familie kan worden bewoond. Het kasteel is nooit verkocht, de huidige bewoners stammen af van de 14de-eeuwse bouwheer. Het kasteel ligt op een landgoed dat in de 19e eeuw een omvang had van 1600 hectare en in de 21e eeuw nog 560 hectare groot is.[2] Het bestaat deels uit bos en het omvat een aantal boerderijen en woonhuizen.

Eng
About the castle
A castle was built around the medieval keep (ca. 1300), which will not have changed much until the 16th century. After war, the castle fell into ruins between 1582 and 1609 and rebuilding started in 1609. In 1612, the city architect Willem van Bommel from Emmerik was commissioned to completely rebuild the castle. He used demolition material from the still existing walls. After 1614, the impressive Renaissance gable was placed against the side walls of the gate. This work was completed about 1620. Between 1743 and 1750, the rear complex was expanded by master builder Gerrit Ravenschot from Zutphen, who had already prepared the design for it in 1729. In 1780 the gatehouse was radically changed. Finally, in 1850, the rear of the IJssel and the hall wing were connected to each other, so that the construction was finally completed.

Conflict
Keppel Castle experienced many wars during the Middle Ages; especially during the Eighty Years' War. In 1581 the castle was besieged and taken by the States. Frederik van Pallandt, son of Johan van Pallandt and Elisabeth van Voorst and Keppel, launched another counter-attack a month later and recaptured the castle. In September 1582 the Staats attacked for the second time. This had to be done carefully because of the large amounts of gunpowder, and they stormed the castle in old-fashioned style, thoroughly destroying the castle. In 1665, after the rebuilding, the Münster bishop Bernhard von Galen (better known as Bommen Berend) took the castle, vacated the castle in 1666 and then had the defenses around the castle dismantled. In 1672, Louis XIV still set up the castle as headquarters, but in the same year much damage was done to the castle by marauding French and Münster troops. After the Dutch War, quiet times began for the castle.

Nowadays
Since 1962 the castle has been owned by the Pallandt van Keppel Foundation, which has made it possible to keep the castle, household goods and park together so that it can still be inhabited by the family. The castle was never sold, the current inhabitants are descended from the 14th-century builder. The castle is located on an estate that measured 1600 hectares in the 19th century and is still 560 hectares in the 21st century.[2] It consists partly of forest and it includes a number of farms and houses.

Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Family van Pallandt