Vartiovuori - Turku, Finland
Kaunis ja laaja puisto korkealla kukkulalla. Beautiful and extensive park on a high hill.
Location: Finland

[FIN] Vartiovuorenpuisto (ruots. Vårdbergsparken) on maamme vanhimpia sekä maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimpia kaupunkipuistoja. Vartiovuori oli 1800-luvun alussa Turun muiden kukkuloiden tavoin paljasta kalliota ja kivikkoa. Kalliosta oli louhittu vuosisatojen aikana kiveä kaupungin rakentamiseen ja mäellä kasvanut puusto oli hakattu polttopuiksi. Kun vuoden 1827 kaupunkipalon jälkeen Turussa alettiin puhua paljaiden ja karujen mäkien vehreyttämisestä ja uudessa Engelin asemakaavassa korostettiin puuistutusten merkitystä paloturvallisuudelle, oli Vartiovuori Turun kukkuloista ensimmäinen, joka sai istutuksia rinteilleen.

Vartiovuoren ensimmäiset istutustyöt tehtiin 1840–50-lukujen aikana. Istutustöitä johtivat turkulaiset porvarit maistraatin hyväksymien urakkatarjousten perusteella. Rakentaminen oli hidasta, sillä kallioiseen maastoon kuljetettiin multaa hevoskyydillä ja jyrkille rinteille jalkaisin. Vuoteen 1854 mennessä Vartiovuorelle oli istutettu puu- ja kukkaryhmiä, rakennettu luonnonkiviportaita ja terasseja, sijoitettu penkkejä sekä luotu näköalatasanteita kaupunkiin.

Vuonna 1873 tehtiin laajempi puistosuunnitelma, joka toteutui lopulta vain osittain. Rakennuksista toteutui ainoastaan vuonna 1877 mäen ylärinteeseen rakennettu kesäravintola ”Tutis”, joka purettiin vuonna 1964. Vartiovuoren puiston perustamistyöt saatiin päätökseen 1890-luvun lopulla, minkä jälkeen puistoa on laajennettu monta kertaa sen reuna-alueilta. Myös joitakin käytävälinjoja on muutettu.

Ruotsinkieliset ylioppilaat viettivät ensimmäisen kerran vappujuhlaa Vartiovuorenmäellä vuonna 1919. Välillä vappua juhlittiin Kupittaalla, mutta vuodesta 1925 ylioppilaat ovat juhlineet vappua yhtäjaksoisesti Vartiovuorenmäen vappupiknikillä. Turun Työväenteatterin Kannatusyhdistyksen kesäteatteritoiminta siirtyi Vartiovuorelle Luostarinmäen viereen kesällä 1954, jolloin puiston itäosaan pystytettiin Turun kesäteatterin katsomorakennelma. Katsomo uusittiin vuonna 2000.

Nykyään Vartiovuorenpuisto on kesäisin suosittu paikka pitää piknikiä, ulkoilla tai pelata pihapelejä. Päivittäin, ympärivuotisesti puisto palvelee paikallisia asukkaita hiljaisena läpikulkureittinä, lenkkipolkuna ja lasten leikkipaikkana.

Puiston koko on noin 7,2 ha. Vartiovuorenpuistossa kasvaa yhteensä yli seitsemänkymmentä puuvartista lajia, joista harvinaisimpia ovat hollanninjalava, ontarionpoppeli, taiganvirpiangervo ja kiinansyreeni. Puuston enemmistö on lehtipuuta, niistä metsä-vaahtera ja puistolehmus tavallisimpia. Lehtipuut reunustavat puistokäytäviä ja havupuut kasvavat pieninä ryhminä puiston keskiosissa, esimerkkeinä metsäkuusi ja sinikuusi. Puiston vanhimmat puut ovat reilusti yli satavuotiaita, ja puistoon ei ole pitkään aikaan istutettu uutta puuta.

[EN] Vartiovuorenpuisto (swedish: Vårdbergsparken) is one of the oldest and, considering the landscape and cultural history, also one of the most valuable urban parks in the country. In the beginning of the 1800s Vartiovuori was only barren rocks, just like all other hills in Turku. During the centuries the rocks had been quarried for stone for the construction of the city and the trees growing on the hill had been chopped for firewood. After the 1822 city fire in Turku people started talking about making the barren hills greener, and the new city plan drawn by Carl Ludvig Engel emphasized the importance of trees for fire safety. Vartiovuori was the first hill that got plantings on its slopes.

The first plantings were made during the 1840s-50s. The work was directed by the middle class citizens of Turku based on the tenders approved by the city administrative court. Construction was slow because soil was transported to the rocky terrain by horse carriages and to the steeper slopes on foot. By 1854 tree and flower groups had been planted, stone stairs had been built, benches had been placed, and vantage points towards the city had been created on Vartiovuori.

A more extensive plan was made for the park in 1873, but it materialized only partly. Only one of the buildings in the plan was realized: the summer restaurant “Tutis”, which was built on the upper hillside in 1877 and demolished in 1964. The founding of Vartiovuorenpuisto was finished in the latter half of 1890s after which the park has been extended many times into its surrounding area. Some path lines have also been changed.

Swedish-speaking secondary school graduates celebrated the First of May in Vartiovuorenmäki for the first time in 1919. At some point the First of May was celebrated in Kupittaa, but since 1925 the graduates have celebrated their First of May picnic in Vartiovuorenmäki every year. The summer theatre activities of Turun Työväenteatterin Kannatusyhdistys moved to Vartiovuori next to Luostarinmäki in summer 1954 when an auditorium for Turku Summer Theatre was constructed. The auditorium was renewed in 2000.

Nowadays Vartiovuorenpuisto is a popular place in summer to have a picnic, do outdoor exercise, or play games. Every day and around the year the park serves the local residents as a quiet passage, a fitness trail, and a children’s playground.

Size of the park is 7,2 ha.

[Source: (visit link) ]