Main Stone Sundial @ Clock Museum - Jedrzejów, Poland
Sundial located in the Garden of Time at the Clock Museum in Jedrzejów
Location: Świętokrzyskie, Poland

Ten zegar słoneczny jest jednym z wielu znajdujących się na terenie Muzeum Zegarów rodziny Przypkowskich w Jędrzejowie. Jest umiejscowiony w ogólnodostępnej części zewnętrznej, nazwanej Ogrodem Czasu, w której można odnaleźć wiele innych unikalnych obiektów tego typu – najstarszy pochodzi z 1777 roku. Miejsce to zostało zaprojektowane przez prof. Gerarda Ciołka w latach 60 XX wieku. Ogród jest doprawdy niezwykły i warty odwiedzenia.

Zegar znajduje się w centralnym punkcie kręgu utworzonym z żywopłotu - stanowi jego środek. Stworzony został z kamienia, na którym wyryto czerwony herb, datę MCMXXIV (1924) oraz łacińskie słowa "tempus omnia sanat" oznaczające w tłumaczeniu "czas leczy wszystkie rany".

This sundial is one of many in the Przypkowski Family Clock Museum in Jędrzejów. It is located in an outdoor public area called the Garden of Time, where many other unique objects of this type can be found - the oldest one dates back to 1777. This place was designed by Prof. Gerard Ciołek in the 60s of the 20th century. The garden is truly remarkable and worth a visit.

The sundial is located in the center of the circle formed by the hedge. It is made of stone and engraved with a red coat of arms, the date MCMXXIV (1924) and the Latin words "tempus omnia sanat" meaning "time heals all wounds".

Sundial Type: Other