RM: 16685 - Sint Martinustoren - Gorinchem
31U E 635924 N 5743916
De toren is waarschijnlijk na een brand in 1361 ingestort. De huidige toren is 67 m hoog en werd rond 1450 gebouwd aan de westzijde van de kerk. De spits werd voltooid in 1517. De toren kan beklommen worden.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Volgens het Rijksmonumentenregister:

De Sint Martinustoren vanwege een klokkenspel, waarvan 19 klokken gegoten door M. de Haze in 1678.

Volgens Wikipedia:

"De toren is waarschijnlijk na een brand in 1361 ingestort. De huidige toren is 67 m hoog en werd rond 1450 gebouwd aan de westzijde van de kerk. De spits werd voltooid in 1517. De nieuwe, Grote Sint-Janstoren zoals hij in de volksmond wordt genoemd, kreeg al tijdens de bouw te maken met verzakkingen waardoor er een vreemde knik in de toren is ontstaan. Het bouwwerk staat ruim anderhalve meter uit het lood. De toren werd uitgebreid gerestaureerd tussen 1941 en 1950. Hij kan beklommen worden, bovenaan heeft men een fraai uitzicht op de binnenstad van Gorinchem en de wijde omgeving. "

Monument Number: 16685

Address of this Rijksmonument: