300 jaar oude knotlinde voor het NH kerkje - Oosterbeek, Netherlands
31U E 694887 N 5762400
Deze oude Linde was getuige van de hevige gevechten en het leed tijdens operatie Market Garden. This old Linde witnessed the fierce fighting and suffering during Operation Market Garden.
Location: Gelderland, Netherlands

"Bij de kerk in Oosterbeek is naast de lindeboom een bronzen plaquette geplaatst met daarop een tekst in reliëf.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘SEPTEMBER 1944
THE BATTLE OF ARNHEM

IN THE THICK OF THE FIGHTING,
WHEN A PATROL OF FIVE
AIRBORNE WARRIORS WAS
STANDING BY THIS LIME TREE,
A MORTAR SHELL HIT THE PLACE
AND KILLED FOUR OF THEM.

ONLY MARK LEAVER SURVIVED.
STAFF SGT. G SQUADRON
GLIDER PILOT REGIMENT
*20.01.1920 †31.10.2000'

Symboliek
De Grieks-mythologische Pegasus (een gevleugeld paard) is het embleem van de Airborne Divisie.

DE GESCHIEDENIS
De N.H. kerk herinnert de inwoners van Oosterbeek (gemeente Renkum) aan de zware gevechten die hier door verschillende Britse eenheden zijn geleverd. Zij hebben tot het eind van de Slag om Arnhem in de buurt van de N.H. kerk gestreden om de verbinding met de Rijn open te houden, zodat een overtocht mogelijk werd.

De plaquette bij de N.H. kerk in Oosterbeek (gemeente Renkum) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf Britse soldaten die onder de linde naast de kerk stonden, toen een Duitse mortiergranaat insloeg. Vier van de vijf soldaten waren op slag dood. Sergeant Mark Leaver overleefde als enige omdat hij achter de boom stond. De linde raakte zwaar beschadigd maar staat er nog altijd.

De N.H. kerk in Oosterbeek is een van de oudste nog bestaande kerken van Nederland. Deze kerk, gebouwd in de romaanse stijl, dateert van rond 900. De kerk lag helemaal aan de rand van de perimeter en diende tijdens de Slag om Arnhem als hospitaal en als post voor de artillerie die de troepen in Arnhem moest ondersteunen. De kerk was een van de laatste steunpunten voor de 1ste Britse Airborne Divisie. Vanuit hier werd nog zoveel mogelijk weerstand geboden om zoveel mogelijk manschappen de mogelijkheid te bieden om zich terug te trekken over de Rijn.

Tijdens de gevechten raakte de kerk zeer zwaar beschadigd. Na de oorlog is de kerk bijna geheel weer opgebouwd. Sommige onderdelen van het interieur zijn geschonken door Britse veteranen, zoals het doopvont in de vorm van een parachute.

Market Garden
De Slag om Arnhem maakte deel uit van operatie ‘Market Garden. Operatie ‘Market Garden’ was een groot offensief van 17 tot 26 september 1944, waarmee de geallieerden vanuit België een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland wilden veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veiligstellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Son (ten noorden van Eindhoven) en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek (ten oosten van Nijmegen) en de 1ste Britse Airborne Divisie ten westen van Oosterbeek. Later volgde ook nog de landing van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel. Vanuit België moest het Britse 30e Corps via de veroverde bruggen oprukken naar het IJsselmeer.

Bij de Amerikaanse luchtlandingstroepen verliep alles vrij goed. De bruggen over de Maas en het Maas-Waalkanaal bij Heumen vielen in hun handen en na harde strijd ook de Waalbrug bij Nijmegen. Ook rondom Eindhoven vielen de bruggen grotendeels in handen van de Amerikaanse para’s.

Maar de Rijnbrug bij Arnhem bleek een brug te ver. Onder leiding van luitenant-kolonel John D. Frost slaagde het 2de bataljon van de 1ste Parachutisten Brigade van de 1ste Airborne Divisie erin om de noordelijke oprit van de oude Rijnbrug te bezetten en deze oprit tijdens de daaropvolgende strijd dagenlang onder controle te houden. De Engelse para’s bij de Rijnbrug en rondom Oosterbeek werden echter verrast door Duitse pantsertroepen en moesten zich met zware verliezen overgeven. De landing van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade bij Driel was te laat om nog van enige hulp te kunnen zijn aan de belegerde Engelse luchtlandingstroepen. Ook de opmars van het 30e corps liep ernstige vertraging op door onder andere aanvallen van in de haast samengestelde Duitse eenheden.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was dankzij de samenwerking van Amerikaanse en Engelse soldaten een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen terechtgekomen. Vanuit deze strook vrij gebied van Eindhoven naar Arnhem (‘de Corridor’ genoemd) werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie ‘Market Garden’ zijn boven Nederland 35.000 parachutisten gedropt, waarvan circa 11.000 bij Arnhem zijn geland. Slechts 2400 man is het gelukt om na gevechten in Oosterbeek en Arnhem de Rijn terug over te steken naar de Betuwe. De overige soldaten raakten gewond, werden gedood of zijn krijgsgevangen gemaakt. In totaal zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit verliescijfer was hoger dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

De meeste Amerikaanse militairen zijn herbegraven in Amerika. Britse en Canadese militairen blijven begraven in het land waar zij zijn gesneuveld.

Onthulling
De plaquette bij de Lindeboom werd onthuld op 20 september 2001 door Muriel Leaver, de weduwe van Mark Leaver."

Eng:
"At the church in Oosterbeek, a bronze plaque has been placed next to the lime tree with a text in relief.

Text
The text on the plaque reads:

"SEPTEMBER 1944"

AIRBORNE WARRIORS WASH

Symbolism
The Greek mythological Pegasus (a winged horse) is the emblem of the Airborne Division.

THE HISTORY
The N.H. church reminds the inhabitants of Oosterbeek (municipality of Renkum) of the heavy fighting that was fought here by various British units. They fought until the end of the Battle of Arnhem near the N.H. church to keep the connection with the Rhine open, so that a crossing became possible.

The plaque at the N.H. church in Oosterbeek (municipality of Renkum) was erected in memory of five British soldiers who stood under the lime tree next to the church, when a German mortar shell hit. Four of the five soldiers were killed instantly. Sergeant Mark Leaver was the only survivor because he stood behind the tree. The lime tree was badly damaged but is still standing.

The NH Church in Oosterbeek is one of the oldest surviving churches in the Netherlands. This church, built in the Romanesque style, dates from around 900. The church was located at the very edge of the perimeter and served as a hospital during the Battle of Arnhem and as a post for the artillery that had to support the troops in Arnhem. The church was one of the last strongholds for the 1st British Airborne Division. From here as much resistance as possible was offered to offer as many men as possible the opportunity to withdraw over the Rhine.

The church was badly damaged during the fighting. After the war, the church was almost completely rebuilt. Some parts of the interior were donated by British veterans, such as the baptismal font in the shape of a parachute.

Market Garden
The Battle of Arnhem was part of Operation Market Garden. Operation 'Market Garden' was a major offensive from 17 to 26 September 1944, with which the Allies wanted to capture a bridgehead from Belgium over the major rivers in the Netherlands. Airborne troops had to secure bridges in North Brabant and Gelderland in a lightning-fast attack. Three complete divisions were dropped: the 101st US Airborne Division at Son (north of Eindhoven) and Veghel, the 82nd US Airborne Division at Grave and Groesbeek (east of Nijmegen) and the 1st British Airborne Division west of Oosterbeek. Later, the Polish 1st Independent Parachute Brigade landed at Driel. From Belgium, the British 30th Corps had to advance to the IJsselmeer via the captured bridges.

Everything went quite well with the American airborne troops. The bridges over the Maas and the Maas-Waal Canal at Heumen fell into their hands and after a hard battle also the Waal Bridge at Nijmegen. The bridges around Eindhoven also largely fell into the hands of the American paratroopers.

But the Rhine Bridge at Arnhem turned out to be a bridge too far. Led by Lieutenant Colonel John D. Frost, the 2nd Battalion of the 1st Paratroopers Brigade of the 1st Airborne Division managed to occupy the northern ramp of the old Rhine Bridge and keep it under control for days during the ensuing battle. However, the English paratroopers at the Rhine bridge and around Oosterbeek were surprised by German armored troops and had to surrender with heavy losses. The landing of the Polish 1st Independent Parachute Brigade at Driel was too late to be of any assistance to the beleaguered English airborne troops. The advance of the 30th Corps was also seriously delayed by, among other things, attacks by hastily assembled German units.

After the Battle of Arnhem was lost, the attack was halted. However, thanks to the cooperation of American and English soldiers, part of North Brabant and Gelderland had fallen into Allied hands. From this strip of free area from Eindhoven to Arnhem (called 'the Corridor'), the rest of Brabant was liberated in the following months. During operation 'Market Garden', 35,000 paratroopers were dropped over the Netherlands, of which approximately 11,000 landed near Arnhem. Only 2400 men managed to cross the Rhine back to the Betuwe after fighting in Oosterbeek and Arnhem. The other soldiers were wounded, killed or made prisoners of war. In total, more than 17,000 airborne and ground troops were killed, injured or missing. This loss rate was higher than during the Normandy invasion (D-Day).

Most American soldiers have been reburied in America. British and Canadian soldiers remain buried in the country where they fell.

Reveal
The plaque at the Lindeboom was unveiled on September 20, 2001 by Muriel Leaver, the widow of Mark Leaver."

Historic Event:
De Linde staat voor het kerkje dat tijdens de tweede wereld oorlog een crusiale functie heeft gehad tijdens de gevechten van operatie Market Garden. Tot op de dag van vandaag komen er jaarlijks oud militairen of hun familieleden terug naar deze plek om te gedenken.

Species: Linde

Approximate Age: 300