Abandoned Cemetery - Ústí nad Labem - Klišé, Czech Republic
Abandoned Cemetery - Ústí nad Labem - Klišé
Location: Ústecký kraj, Czechia

Klíše (nemecky Kleische) je cást a krajského mesta Ústí nad Labem.
První písemná zmínka o obci Klíše pochází z roku 1328. Samostatnost obec získala v roce 1848. Do pulky 19. století se jednalo prevážne o zemedelskou vesnici podobnou ostatním v okolí mesta s cihelnou, vlastnenou rodem Westphalenu, který zároven vlastnil jako poslední klíšský velkostatek.

Náves, na které stála kaple sv. Floriána, se nacházela v oblasti krížení dnešních ulic Klíšská a Jatecní. Již v 70. letech 19. stoeltí byly polnosti v dolní cásti poblíž Predlic rozparcelovány a první továrnou v katastrálním území byla sklárna postavená mezi lety 1873 až 1874.

Vývoj pokracoval predevším v 90. letech zrízením hrbitova na Ovcím Vrchu, stavbou silnic a zahájením výstavby nemocnice.

Roku 1898 byl klíšský velkostatek odkoupen Ústím nad Labem od rodu Westphalenu. Následne byl vypracován urbanistický plán vilové zástavby smerem k Strížovickému vrchu. Naopak v dolní cásti puvodní obce poblíž Predlic se pokracovalo s budováním nových továren. Soucástí mesta Ústí nad Labem se obec stala roku 1900.

Bývalý mestský hrbitov
V roce 1890 zakoupila ústecká radnice pozemky na Ovcím vrchu na Klíši a založilo tu centrální mestský hrbitov. Z dostupných informací vyplývá, že koncept hrbitova dostal na starost Max Loos, jehož podpis je pod návrhem hrbitovní kaple. Nevelká stavba už neexistuje, byla stržena v šedesátých letech, kdy byl hrbitov zrušen.

Soucasne s mestským hrbitovem byl na Ovcím vrchu zrízen i nový židovský hrbitov. Zrušen byl stejne jako mestský hrbitov. Pozemky na Ovcím vrchu postupne odkoupila spolecnost Spolchemie.

=========================================================

Klíše (German: Kleische) is a part of the regional town of Ústí nad Labem. The first written mention of Klíše dates back to 1328. The municipality became independent in 1848. Until the middle of the 19th century it was mainly an agricultural village similar to others in the vicinity of the town with a brickyard, owned by the Westphalen family, who also owned the last large estate in Kliše.

The hill on which the Chapel of St. Florian stood was located at the crossing of today's Klíšská and Jatecní streets. Already in the 1870s the fields in the lower part near Predlice were parcelled out and the first factory in the cadastral area was a glassworks built between 1873 and 1874.

The development continued especially in the 1990s with the establishment of the cemetery on Ovcí Vrch, the construction of roads and the beginning of the construction of a hospital.

In 1898, the Klíše estate was bought by Ústí nad Labem from the Westphalen family. Subsequently, an urban plan for a residential development towards Strížovice Hill was drawn up. On the other hand, new factories were built in the lower part of the original village near Predlice. The village became part of the town of Ústí nad Labem in 1900.

The former town cemetery
In 1890, the Ústí nad Labem City Council purchased land on Ovcí vrch na Klíš and established a central town cemetery. The available information shows that the concept of the cemetery was given to Max Loos, whose signature is under the design of the cemetery chapel. The small building no longer exists, having been demolished in the 1960s when the cemetery was closed.

At the same time as the town cemetery, a new Jewish cemetery was established on Ovcí vrch. It was abolished just like the town cemetery. The land on Ovcí vrch was gradually bought by Spolchemie.

Plaque Inscription:
Na tomto míste stál