RM: 521856 - Woonhuis - Waalwijk
31U E 642777 N 5728303
Een mooi woonhuis in de Julianastraat in Waalwijk. Zie ook de kleur van het dakje naar de voordeur toe, in dezelfde kleurstijl als de rest van het dak.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Volgens het Rijksmonumentenregister:

Inleiding

VILLA, gebouwd in 1938 in een traditionele stijl, naar een ontwerp van M. de Bont.

Omschrijving

Tweelaags bakstenen woonhuis op een T-vormige plattegrond. De nok van het wolfdak staat haaks op de straat. In de hoek, gevormd door de hoofdmassa en de uitbouw tegen de linkerzijgevel, is een portiek onder lessenaarsdak gebouwd. Het portiek wordt overwelfd door een bakstenen kruisgewelf en heeft op de hoek een overhoekse steunbeer. Daar achter ligt, haaks op de hoofdmassa, een garage onder zadeldak met eindschild. De rechterzijgevel van het woonhuis steekt aan de achterzijde verder uit en heeft een schilddak.

De voorgevel is voorzien van ramen in uiteenlopend formaat maar alle met kleine roedenverdeling. Op de begane grond een brede erker met daarboven een balkon met balustrade van geteerde gepotdekselde planken en met getoogde openslaande deuren. De ingang is in de linkerzijgevel aangebracht, tegen de garage is een portiek met rondboogopeningen onder lessenaarsdak. Aan weerszijden van de ingang zijn kleine ronde raampjes gemaakt. Boven de portiek, ter plekke van de trappartij bevinden zich hoge staande ramen, gevuld met glas-in-lood.

Waardering

De villa is van algemeen belang. De villa is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling. Het pand heeft architectuurhistorische waarde wegens gebruikte traditionele vormgeving. Het is gaaf bewaard gebleven
Monument Number: 521856

Address of this Rijksmonument: