RM: 520562 - Rectoraat met vrije bovenwoning - Roermond
Naast de Munsterkerk in Roermond vind je dit fraai pand.
Location: Limburg, Netherlands

Volgens het Rijksmonumentenregister:

Inleiding
Het RECTORAAT met VRIJE BOVENWONING is gelegen naast de Munsterkerk tussen het Munsterplein en de Abdijhof, het voormalige kazerneterrein in Roermond. Het geheel is gebouwd in 1927 in opdracht van het kerkbestuur van de Munsterkerk. Het ontwerp in traditionele stijl is ontworpen door Eduard en Pierre Cuypers jr.. Het ontwerp van deze panden loopt gedeeltelijk door in de voorgevel van het pand Graaf Gerardstraat 1.

Omschrijving
Het RECTORAAT met POORT en BOVENWONING heeft een meervoudige plattegrond in twee bouwlagen onder een zadeldak met Hollandse pannen en nokschoorstenen. De gevels hebben een opstand van mergelblokken met een plint van blokken ongeschaafde mergel. In de gevels bevinden zich originele houten kozijnen, hoofdzakelijk twee- en driedelig met roedeverdeling en bovenlicht met roedeverdeling. Originele houten paneeldeuren, gebakken dorpelsteen, strek boven vensters, deur met hardstenen dorpel.

De VOORGEVEL aan de ABDIJHOF springt rechts iets uit en heeft een tweedelig venster onder lessenaarsdak met leien. Links hiervan bevinden zich in de eerste laag twee tweedelige vensters, de entree en een driedelig venster. De entree bestaat uit een houten deur met panelen, twee draaiende raampjes en zijlichten onder een afdak met bovenlicht en zijlichten. Voor de entree bevindt zich een rooster in bakstenen rand. Boven de voordeur bevindt zich een wapen met "1670" en afbeeldingen. In de tweede laag bevinden zich vier vensters van diverse afmetingen. Op het dakvlak bevinden zich een twee- en driedelige dakkapel.

Voor dit gedeelte van het pand staat een gebogen TUINMUUR van mergel met poort.

Links van dit volume bevindt zich een poort met bovenwoning. De gevel springt hier iets terug en heeft in de korte ZIJGEVEL twee smalle vensters en een beeld in nis.

De driedelige POORT heeft één grote rondboog tussen twee kleine rondbogen op vierkante kolommen op een lage hardstenen en hogere plint van ongeschaafde mergel. De tweede bouwlaag met twee driedelige vensters wordt ondersteund door twee gestapelde consoles. Op het dak staan twee driedelige dakkapellen met een plat dak. Boven de rechter dakkapel bevinden zich vier daklichten ten behoeve van een trappenhuis.

ONDER DE POORT bevinden zich vier ronde kolommen en een kruisgewelf plafond. In de middelste travee van de rechter zijgevel onder de poort bevindt zich de entree tot de bovenwoning met een originele deur. In de linker zijgevel bevinden zich enkele vensters.

De ACHTERGEVEL aan het Munsterplein heeft geheel links in de eerste laag een dubbele deur en vier vensters in een vierzijdige erker. In de tweede laag bevinden zich een tweedelig venster en een dubbele balkondeur. Op het dakvlak bevindt zich een dakkapel met driedelig venster. Rechts hiervan springt een volume uit.

Dit heeft een plint in oplopende hoogten en in de eerste en tweede laag tweedelige vensters. De gevel eindigt in een asymmetrische topgevel met een driedelig venster en houten beschot in twee lagen met twee raampjes.

Loodrecht op deze gevel bevindt zich een TUINMUUR.

Rechts hiervan ligt de gevel terug, in de eerste laag bevindt zich de driedelige poort. In de hoek boven het linker poortje bevindt zich een tweezijdige erker met driedelig venster, op consoles van gestapelde mergelblokken. Verder bevinden zich in de tweede bouwlaag drie tweedelige vensters en boven de poort een steen met engel en een steen met wapen met "1686". Op het dakvlak bevinden zich twee vierdelige dakkapellen met platdak en geheel links een driedelige dakkapel met hollandse pan.

Rechts van de poort springt weer een volume uit. Deze heeft op de hoek een ronde erker over twee bouwlagen met vensters tussen ronde kolommen. Deze vensters bevinden zich tussen lateien die doorlopen boven en onder een venster in het rechter gevelvlak.

In de derde laag bevinden zich achter een geprofileerde borstwering, dubbele balkondeuren naast drie kleine vensters, waarboven een in hoogte variërende dakrand met dekstenen. Geheel rechts knikt de gevel, hier bevindt zich een entree met bovenlicht onder twee lateien én een driedelig venster. In de tweede laag bevinden zich twee driedelige vensters onder lateien en op het dak met Muldenpan bevinden zich twee driedelige dakkapellen onder een plat dak.

De STRUCTUUR van het INTERIEUR van de panden is in hoge mate in tact. WAARDEVOLLE INTERIEURONDERDELEN zijn onder meer de originele trappenhuizen, de tussendeur met lantaarn en de schuifdeuren.

Waardering
Het RECTORAAT MET BOVENWONING aan de Abdijhof bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling door de Rooms Katholieke Kerk in Limburg. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het gebouw voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architecten Eduard Cuypers en Pierre Cuypers jr., de hoogwaardige esthetische waarden van het ontwerp van rectoraat met bovenwoning en het bijzonder materiaalgebruik door de toepassing van mergel. Het pand bezit ensemblewaarden vanwege de situering als randbebouwing met poort aan en naar de Abdijhof, de invulling van het voormalige kazerneterrein in het centrum van de stad en is daarmee verbonden met de ontwikkeling van Roermond.

Vanwege de locatie tegenover de poort met winkel en bovenwoning aan de Hamstraat en naast de Munsterkerk is het gegeehl van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Het gebouw is verder van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur en interieur, mede in relatie tot de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en is architectuurhistorisch zeldzaam. Het rectoraat met bovenwoning en poort is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische- en ensemblewaarden en de gaafheid.
Monument Number: 520562

Address of this Rijksmonument: