Al mee menoechot - Amersfoort, The Netherlands
Former Jewish cemetary just outside the city center.
Location: Utrecht, Netherlands

Het was de begraafplaats van Sefardische Joden: de eerste Joden die zich, vanaf 1655, in Amersfoort vestigden. De begraafplaats lag oostelijk van de Bloemendalsestraat, tegenover een grotere, eveneens Joodse, begraafplaats aan de westzijde van deze straat. Ze werd in 1670 in gebruik genomen. Waarschijnlijk vanaf 1727 werd de begraafplaats niet meer gebruikt, aangezien de Sefardische joden samen gingen met de Asjkenazisch-Joodse gemeenschap, die zijn begraafplaats aan de westzijde van de Bloemendalsestraat bezat. Asjkenazische Joden kwamen sinds 1664 naar Amersfoort.

Het was echter niet duidelijk hoe deze begraafplaats later in vergetelheid kon raken, aangezien de Joodse wet voorschrijft dat de graven niet verstoord mogen worden. Men beweerde wel dat de graven verplaatst zijn naar de begraafplaats aan de westzijde, maar deze kent geen Portugese zerken. Het terrein heeft diverse bestemmingen gekend, maar werd uiteindelijk bij een pand getrokken als tuin.

In 1929 schreef archeoloog J. Zwarts over deze begraafplaats. Hij bezocht het vergeten terrein en vond er een zerk met een Hebreeuws inschrift.

Aangezien men begin 21e eeuw het, op een voormalig bastion gelegen, gebied wilde inrichten als plantsoen, werd onderzoek verricht naar cultuurhistorisch relevante zaken. In 2005 werd een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, waarbij enige menselijke resten werden aangetroffen. In 2006 volgde een archiefonderzoek. Het uiteindelijke archeologisch onderzoek bracht een zerkfragment met Hebreeuws opschrift aan de dag, en verder bleken er geen sporen te zijn die op verplaatsing van de graven wezen. Wel was verstoring opgetreden van een zestal graven door de aanleg van een loopgraaf door het Nederlandse leger in 1939.

De graven worden verder met rust gelaten, en de begraafplaats werd gerestaureerd en opnieuw ommuurd. Ze kreeg de naam mee: Al mee menoechot (aan rustig water).

In 2010 werd in de muur van de gerestaureerde Sefardische begraafplaats een gedenksteen ingemetseld.

Google translation:
It was the burial place of Sephardic Jews: the first Jews to settle in Amersfoort from 1655. The cemetery was located east of Bloemendalsestraat, opposite a larger, also Jewish, cemetery on the west side of this street. She was commissioned in 1670. The cemetery was probably disused from 1727, as the Sephardic Jews merged with the Ashkenazi Jewish community, which had its cemetery on the west side of Bloemendalsestraat. Ashkenazi Jews came to Amersfoort since 1664.

However, it was not clear how this cemetery could later be forgotten, as Jewish law dictates that the graves should not be disturbed. It has been claimed that the graves have been moved to the cemetery on the west side, but this has no Portuguese tombstones. The site has had various uses, but was eventually moved to a building as a garden.

In 1929 archaeologist J. Zwarts wrote about this cemetery. He visited the forgotten site and found a tombstone with a Hebrew inscription.

Since the area, located on a former bastion, was intended to be used as a park at the beginning of the 21st century, research was conducted into cultural-historically relevant matters. In 2005, a preliminary archaeological investigation was carried out, during which some human remains were found. An archive investigation followed in 2006. The final archaeological investigation revealed a tomb fragment with a Hebrew inscription, and there appeared to be no further evidence of the burials being moved. However, six graves had been disrupted by the construction of a trench by the Dutch army in 1939.

The graves are otherwise left alone, and the cemetery was restored and re-walled. She was given the name: Al mee menoechot (on calm water).

In 2010, a memorial stone was built into the wall of the restored Sephardic cemetery.

additional information in Dutch: