RM: 485895 - Bankgebouw - Groningen
In dit oude bankgebouw zit momenteel de USVA - Cultureel Studenten Centrum
Location: Groningen, Netherlands

Volgens Rijksmonumentenregister:

Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit gemeleerde bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van de Munnekeholm, gebouwd in 1917-1919 in opdracht van de Groninger Bank naar ontwerp van de Amsterdamse architecten Gebr. A.D.N. & J.G. van Gendt in een expressionistische, aan de Art Déco-stijl verwante bouwtrant. De hal met tocht- en draaideur en betegelingen en de voormalige directiekamer aan de achterzijde met houten lambrizeringen en kasten hebben hun oorspronkelijke karakter bewaard. Voor het overige is het interieur van ondergeschikt belang. Het gebouw is thans tijdelijk bewoond in afwachting van een nieuwe bestemming. Omschrijving Het gebouw is opgetrokken op een diepe, rechthoekige plattegrond en bestaat uit een souterrain, twee bouwlagen en een mezzanine onder een schilddak, waarvan het voorschild en de zijschilden zijn gedekt met leien; het achterdakschild is belegd met een grijze Tuiles du nord. Op de nokken staan twee zinken pironnen. De vier traveeën brede voorgevel is opgetrokken uit een gefrijnde grijze zandsteen. Het basement wordt afgesloten door een over het ingangsportiek omlopende dorpelband. De gevel wordt verticaal geleed door pilasters over twee verdiepingen, die worden bekroond door kapiteelachtige decoraties; de twee middelste pilasters hebben afgeronde hoeken. De ingangstravee bestaat uit een portiek op de begane grond rechts waarin een zware, dubbele houten deur met ijzeren, versierd traliewerk en bevat aan weerszijden twee zware, gecanneleerde driekwart zuilen op een natuurstenen basement. De rechtgesloten vensters liggen verdiept en hebben de oorspronkelijke kruiskozijnen met een roedeverdeling; de verdiepingsvensters zijn iets gedrukt. Op de borstwering tussen de verdiepingen zijn rechthoekige kaders met decoratieve geometrische reliëfs aangebracht. De vensters boven het portiek zijn over twee verdiepingen samengevat in een geprofileerde lijst. In de top drie kleine vensters in een verdiept liggend vlak. De gevel van de ingangstravee wordt bekroond door een gedecoreerd attiek met geometrische en ovaalvormige motieven. De gevel wordt afgesloten door een gedecoreerde lijst met twee waterspuwers. De achtergevel is opgetrokken uit een helderrode baksteen en bevat de oorspronkelijke indeling met rechtgesloten vensters met een fijne roedeverdeling. Waardering Bankgebouw, ontworpen in 1917-1919 door de bekende Amsterdamse architecten A.D.N. & J.G. Van Gendt, van algemeen belang vanwege zijn grote cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als waardevolle, gave en zeldzame representant van het aan de Art Déco-stijl verwante expressionisme in de Nederlandse bouwkunst van na de Eerste Wereldoorlog. Bovendien vormt het gebouw een belangrijk architectonisch element in de oostelijke gevelwand van de Munnekeholm in de stad Groningen.
Monument Number: 485895

Address of this Rijksmonument: