Relocated molen - Goor, NL
een gebouw waarvan we ook de coordinaten van de eerste lokatie kunnen bepalen.
Location: Overijssel, Netherlands

Op het bordje bij de Braakmolen staat vermeld dat de molen eerst op een andere locatie heeft gestaan.

Tekst van het bordje:
In 1842 werd door de Goorse bakker hendrikus van Duuren aan de Oude Diepenheimse weg een koren- anex pelmolen gebouwd. Als bakker mocht hij de molen echter niet zelf bemalen.
In 1846 verkocht hij hem aan twee broers de Jong, molenaarsknechten uit Zwolle. Zij verplaatsten de molen in 1856 naar zijn huidige locatie aan de Braak. Bij de wederopbouw werd op de romp een tweedehands kap van een elders afgebroken molen geplaatst. Die (te) kleine kap geeft de molen zijn karakteristieke uiterlijk.
In 1923 nam de toenmalige eigenaar een motormaalderij over en kwam de windmolen aan de ketting te liggen. Na een korte opbloei in 1933 raakte de Braakmolen ernstig in verval. Het gemeente bestuur en de vereniging De Hollandse Molen hielden de sloop in 1948 tegen. De Braakmolen werd gemoderniseerd en opnieuw in gebruik genomen (tot 1969). Daarna is hij gerestaureerd.
De Braakmolen is een rietgedekte- achtkantige- stelling- korenmolen met stenen onderbouw. Hij herbergt vier silo's voor opslag van ongeveer 40 tot 45 ton graan.

Ook op de website van de Braakmolen wordt de geschiedenis verteld. Hier wordt ook meer duidelijk over de oude lokatie van de molen. Deze stond bij het oude molenhuisje, dat nog steeds bestaat.
Na enig speuren via google maps kon ik de locatie van het molenhuisje localiseren. (Diepenheimseweg 10)

Tekst op de website:
"Geschiedenis

In 1842 vraagt bakker en winkelier Hendrikus van Buren een vergunning aan om in Goor een molen te mogen bouwen en er mee te malen.
Op 29 Mei 1842 krijgt hij toestemming een wind-korenmolen te bouwen. De molen wordt gebouwd aan de nieuwe kiezelweg Goor-Zutphen, de huidige Diepenheimseweg.
In Maart 1845 koopt van Buren ook de nabij gelegen woning. Het oude molenaarshuis, het zogenaamde "Molnhuuske", staat nog steeds aan de Diepenheimseweg.
Op 3 Oktober 1846 wordt de molen en het molenaarshuis verkocht aan de gebroeders de Jong, molenaarsknechten uit Zwolle.
In 1847 wordt door ambtenaren van de accijns de belasting op de molen zeer hoog getaxeerd en de gebroeders de Jong vragen in 1853 vermindering van belasting aan. Het is niet bekend of de molen toentertijd reeds in verval was geraakt of dat de omzet tegen viel.

In 1856 wordt echter door de gebr. de Jong gevraagd om op de Braak (vandaar de naam Braakmolen) een nieuwe molen te mogen bouwen. De molen aan de Diepenheimseweg wordt afgebroken en de romp wordt gebruikt voor de bouw van de nieuwe molen. De kap komt van een molen die elders is afgebroken. Deze kap is echter wat te klein voor de romp en geeft de molen z'n karakteristieke voorkomen.
In 1882 wordt de molen verkocht aan W.A.Otte, een molenaarszoon uit Raalte. De stoommachine en de elektrische energie hebben echter tot gevolg dat veel molens aan de ketting worden gelegd en in verval geraken, zo ook de Braakmolen. Van 1923 tot 1951 hebben de wieken aan de ketting gelegen. Alleen in 1933 heeft de molen nog gedraaid om regeringsrogge te malen.
De molen is intussen erg in verval geraakt. Molenaar Willem Otte bezit namelijk ook een elektrische maalderij in het oude centrum van Goor. De Braakmolen was op dat moment de laatste van de 8 molens te zien in de wijde omgeving als men op de stelling liep.
De gemeente Goor besluit deze laatste molen te behouden. Met financiële steun van rijk en provincie, maar ook de gemeenschap van Goor alsmede de Nutsspaarbank en de commissie voor het school- en volksfeest werd de molen in 1951 weer in gebruik genomen. De molen is nu eigendom van de vereniging "De Hollandsche Molen"."

Eng
The sign at the Braakmolen states that the mill used to be at a different location.

Text of the sign:
In 1842 a corn-anex hulling mill was built by the Goor baker Hendrikus van Duuren on the Oude Diepenheimseweg. As a baker, however, he was not allowed to pump the mill himself.
In 1846 he sold it to two brothers De Jong, miller's servants from Zwolle. They moved the mill in 1856 to its current location on the Braak. During the reconstruction, a second-hand hood from a mill that had been demolished elsewhere was placed on the hull. The (too) small hood gives the mill its characteristic appearance.
In 1923, the then owner took over a motor mill and the windmill was chained. After a brief revival in 1933, the Braakmolen fell into serious disrepair. The city council and the association De Hollandse Molen stopped the demolition in 1948. The Braakmolen was modernized and put back into use (until 1969). After that it was restored.
De Braakmolen is a thatched, octagonal scaffolding flour mill with a stone substructure. It houses four silos for the storage of approximately 40 to 45 tons of grain.

The history is also told on the website of the Braakmolen. Here it also becomes clearer about the old location of the mill. This stood at the old mill house, which still exists.
After some searching through google maps I was able to locate the location of the mill house. (Diepenheimseweg 10)

Text on the website:
"History

In 1842 baker and shopkeeper Hendrikus van Buren applied for a permit to build and grind a mill in Goor.
On May 29, 1842, he gets permission to build a wind-flour mill. The mill is being built on the new pebble road Goor-Zutphen, the current Diepenheimseweg.
In March 1845, van Buren also bought the nearby house. The old miller's house, the so-called "Molnhuuske", is still standing on the Diepenheimseweg.
On October 3, 1846, the mill and the miller's house are sold to the de Jong brothers, miller's servants from Zwolle.
In 1847, excise officials valued the tax on the mill very high and in 1853 the de Jong brothers applied for a reduction in tax. It is not known whether the mill had already fallen into disrepair at the time or whether the turnover was disappointing.

In 1856, however, the brothers. de Jong to build a new mill on the Braak (hence the name Braakmolen). The mill on the Diepenheimseweg will be demolished and the hull will be used for the construction of the new mill. The hood comes from a mill that was demolished elsewhere. However, this hood is a bit too small for the hull and gives the mill its characteristic appearance.
In 1882 the mill is sold to W.A.Otte, a miller's son from Raalte. However, the steam engine and the electrical energy mean that many mills are chained and fall into disrepair, including the Braakmolen. From 1923 to 1951 the blades were on the chain. Only in 1933 the mill was still running to grind government rye.
The mill has since fallen into disrepair. Miller Willem Otte also owns an electric mill in the old center of Goor. At that time, De Braakmolen was the last of the 8 mills to be seen in the wider area when walking on the scaffolding.
The municipality of Goor decides to keep this last mill. With financial support from the state and the province, but also the community of Goor as well as the Nutsspaarbank and the committee for the school and folk festival, the mill was put into use again in 1951. The mill is now owned by the association "De Hollandsche Molen".

How it was moved: Disassembled

Type of move: Inside City