Groepsschuilplaats Oudendijk - Oudendijk, the Netherlands
Shelter built as a Dutch defence before the Second World War
Location: Noord-Brabant, Netherlands

NL Wandelend bij Oudendijk zag ik enkele bunkers. Deze is het best te bereiken en ligt op een akker vlakbij de kruising van de Oudendijk en de Middelvaart.

van tracesofwar.nl:
"De Nederlandse groepsschuilplaatsen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waren bedoeld als onderkomen bij beschietingen en bombardementen, als de loopgraven tussen de schuilplaatsen niet genoeg dekking boden. Het principe was gebaseerd op de strijdwijze in de Eerste Wereldoorlog.

De groepsschuilplaatsen werden gebouwd in 1939 en 1940. Een aantal waren nog niet voltooid bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Deze zijn later ook niet meer afgebouwd.

Deze personele bunkers werden door de Duitsers 'Pyramiden' genoemd, vanwege de vorm van de bunker."
ENG Walking near Oudendijk I saw some bunkers. This is the easiest to reach and is located on a field near the crossing of the Oudendijk and the Middelvaart.

from tracesofwar.nl:
"The Dutch group shelters, part of the New Dutch Waterline, were intended as shelter during shelling and bombing raids, when the trenches between the shelters did not offer enough cover. The principle was based on the fighting method in the First World War.

The group shelters were built in 1939 and 1940. Several were still unfinished at the outbreak of World War II. These were also not phased out later.

These personnel bunkers were called 'Pyramids' by the Germans, because of the shape of the bunker."

Era: WW II