Kirkestalde ved Notmark kirke - Notmark, Denmark
32U E 559524 N 6092924
Kirkestalde ved Notmark kirke 1922. Den første kirkestald blev bygget af seks sogneboere i året 1825. Den lå nede ved præstegården. Denne stald stod indtil 1852, den blev fjenet for at give plads til en ny ladebygning, som opførtes samme år.
Location: Denmark

Den 11. oktober samme år blev der af ministeriet for kirke og undervisning givet tilladelse til, at bygge kirkestalde af de sogneboere som måtte ønske det. Dog på de af præsten, på den tid H.C.Fangel ønskede betingelser, nemlig: At gødningen fra staldene tilfalder præstegården, og at præsten har ret til i særlige tilfælde at benytte staldene Desuden skulle de holdes ordentlige vedlige af vedkommende sogneboere, og i mangel heraf skulle samme være forpligtede til igen at borttage dem.

Man opførte derefter tre kirkestalde langs med vejen overfor kirken. Den østlige benyttedes af kirkegængerne Notmarkskov, den midten fra Helved og den længst mod vest af udflytterne fra Hundslev, nemlig Kasmosegård, Langmosegård og Skærtoft.

Allerede i 1922 så staldene, vel nærmest af vind og vejr ret medtaget ud, og i foråret 1934 søgte menighedsrådet om tilladelse til at fjerne staldene, hvilket også blev givet.

Den mod øst umiddelbart vesten for kirkegårdslågen liggende stald blev fjernet i krigsårene. Senere omkring 1950 blev den Helvedboerne tilhørende stald nedtaget. Af binddingsværket og stenene fra den ene af disse blev der bygget en lille lade i Helved.

Den sidste og længst mod vest liggende af de gamle kirkestalde, hvoraf fundamentet og brostensbelægningen af båsene endnu er tilbage, blev nedtaget i 1965. Bindningsværket i denne stald var endnu så solid og godt, at det blev genanvendt ved opførelsen af et hus i Nalmose.

English: Three church stables were then built along the road opposite the church. The eastern one was used by the churchgoers Notmarkskov, the middle one from Helved and the one furthest west by the emigrants from Hundslev, namely Kasmosegård, Langmosegård and Skærtoft.

As early as 1922, the stables, almost due to wind and weather, looked quite included, and in the spring of 1934, the parish council applied for permission to remove the stables, which was also granted.

The barn to the east immediately west of the cemetery gate was removed during the war years. Later around 1950, the stable belonging to the Hellboers was taken down. From the timberwork and the stones from one of these, a small barn was built in Hell.

The last and furthest to the west of the old church stables, of which the foundation and cobblestone pavement of the stalls still remain, was taken down in 1965. The timberwork in this stable was still so solid and good that it was reused in the construction of a house in Nalmose.
Type: Remnant

Fee: No