Helvedgård voldsted - Nørreskoven, Denmark
Location: Denmark

Helvedgård voldsted er fra middelalderen. Det vides ikke hvor gammelt voldstedet er, men Helvedgård nævnes første gang i 1321, hvor gården bliver solgt af familien Holck til Marquad Sture, i hvis slægt gården forbliver de næste par hundrede år. Mange danske voldsteder er anlagt i det urolige 1300-tal, muligvis også Helvedgård. Det lille voldsted har rummet en stensat bygning på ca. 8,5 x 20,5 m og er omgivet af en voldgrav.

Fra 1554 er Thomas Sture Als´ rigeste og mægtigste herremand, da hans broder Jørgen Sture bliver dræbt i en duel. Han arver ved denne lejlighed herregården Gammelgård og er samtidig amtmand over Als. (På Sønderborg slot havde han som amtmand i øvrigt ansvaret for den tilfangetagne Kristian II.). En så mægtig adelsmand kunne ikke nøjes med det gammeldags og beskedne Helvedgård. Så han flyttede gården til det nærliggende Østerholm, hvor han byggede sig et prægtigt herresæde. (Til sammenligning er grundplanen på Helvedgård ca. 175 m2 , på Østerholm hele 470 m2.). Efter Thomas Stures død solgte hans datter ejendommen til Hertug Hans d. Yngre af Slesvig-Holsten-Sønderborg.

English: Helvedgård rampart is from the Middle Ages. It is not known how old the rampart is, but Helvedgård is first mentioned in 1321, where the farm is sold by the Holck family to Marquad Sture, in whose family the farm remain for the next few hundred years. Many Danish ramparts are laid out in the turbulent 14th century, possibly also Helvedgård. The small rampart has housed a stone-built building of approx. 8.5 x 20.5 m and is surrounded by a moat.

From 1554, Thomas Sture Als´ is the richest and most powerful lord, when his brother Jørgen Sture is killed in a duel. On this occasion he inherits the manor Gammelgård and is also the county governor of Als. (At Sønderborg Castle, as county governor, he was otherwise responsible for the captured Christian II.). Such a powerful nobleman could not be content with the old-fashioned and modest Helvedgård. So he moved the farm to the nearby Østerholm, where he built himself a magnificent manor. (For comparison, the floor plan at Helvedgård is approx. 175 m2, at Østerholm as much as 470 m2.). After Thomas Sture's death, his daughter sold the property to Duke Hans the Younger of Schleswig-Holstein-Sønderborg.
Type: Remnant

Fee: No