RM: 36934 - Stadhuis - Veere
31U E 546303 N 5711098
Dit is het imposante stadhuis van Veere. Tevens is het een museum en de lokale VVV is hier ook te vinden.
Location: Zeeland, Netherlands

Volgens het Rijksmonument register:

Stadhuis. Laatgotisch gebouw, in 1474 begonnen. Waarschijnlijk ontworpen door mr Evert Spoorwater. De gevel van gobertangersteen is nog vrijwel geheel in de oorspronkelijke toestand. Zij vertoont uitgekraagde hoektorentjes, stenen kruiskozijnen overdekt met korfbogen, waarin verdiepte velden versierd met gotische traceringen, en nissen in de vensterdammen op de verdieping. De oorspronkelijke beelden, in 1517 vervaardigd door Michiel Ywijns, zijn uit de nissen verwijderd en vervangen door replieken van de hand van O. Wenckebach, welke heren en vrouwen van Veere voorstellen. Een bordes uit 1588, in 1749 gewijzigd in Lodewijk XIV stijl, geeft toegang tot de hoofdingang, terwijl in het travee rechts van de ingangspartij het venster geflankeerd wordt door twee beeldnissen. De traptoren, aangebouwd tegen de bakstenen achtergevel en behorend bij het oorspronkelijke plan, werd na 1591 gedeeltelijk afgebroken en tussen 1594 en 1599 vervangen door een slanke bovenbouw, die ontworpen is door Adriaen de Muer, geboortig uit Brugge. Onder de balustrade kariatiden, gesneden door Hans Halewijn; de spits beëindigd met fraai smeedwerk en windvaan. Klokkenspel, waarvan 17 klokken in 1735 werden gegoten door P. van den Gheyn (VI), 9 door A.J. van den Gheyn 1790. Uurwerk, 1594 en trommelspeelwerk uit 1735. Uurklok P. van den Gheyn (II) 1594. Inwendig: De indeling dateert grotendeels uit 1699, toen de vierschaar vergroot werd. Hal met eenvoudige betimmering uit 1701; de mooie deurknoppen een geschenk van de koning-stadhouder als markies. Gotische schouw in de vierschaar met betimmering uit 1586, in 1699 in dezelfde trant uitgebreid. Stenen spiltrap met renaissance deurkozijn. Op de verdieping de raadzaal, waarin een schouw met gotische wangen; de kap uit 1696. Gotische schouw in de secretarie. Roerende onderdelen van de inventaris, die krachtens herkomst en oorspronkelijke bestemming geacht kunnen worden onafscheidelijk deel uit te maken van de raadhuisinventaris: portret van Willem III, door Johan van Haensberg, uit 1780, en verder portret van Willem III met gezicht, vermoedelijk op Doesburg (XVII B) en schilderij, gedenknaald voor prins Willem I voorstellende (1584), een baljuwsbank met gesneden lijst en schotwerk (XVII), twee bronzen handjes en een bronzen handje met bijltje (1551), een roede van justitie, een houten Justitiabeeld (XVII), een pruik van de baljuw (XVIII) in doos van Corduaansch leer, diefvanger, brandijzers, boeien en schandpaalopschriften.
Monument Number: 36934

Address of this Rijksmonument: