Site met duiventoren van Sint-Pietersabdij: duiventoren - Lo-Reninge, Belgium
31U E 482354 N 5647877
[NL] Het gebouw werd opgetrokken onder het abbatiaat van Patricius Fraeys in 1710 op het domein van de vroegere abdij. [EN] The building was erected under the abbacy of Patricius Fraeys in 1710 on the grounds of the former abbey. [FR] Le bâtiment a été érigé sous l'abbaye de Patricius Fraeys en 1710 sur le terrain de l'ancienne abbaye.
Location: West-Vlaanderen, Belgium

"De duiventiltoren maakte deel uit van de oude Augustijnse abdij, gesticht aan het einde van de 11e eeuw en gesloten tijdens de Franse Revolutie. Het achthoekige gebouw is opgetrokken uit baksteen, onder een dak met vier dakkapellen.

Zo'n duiventil was in feite een statussymbool. Alleen landeigenaren of heren van een heerlijkheid hadden het recht duiven te kweken.

Deze duiventil werd gebouwd in 1710 op het terrein van de Sint-Pietersabdij. De toren heeft 1132 hokjes bovenaan waar de duiven werden gehouden. Andere dieren, zoals varkens, werden onder in de toren gehouden.

De legende gaat dat toen de nieuw gekozen abt naar Rome vertrok, zijn monniken hem vroegen om een ??verrassing te organiseren bij zijn terugkeer. Bij zijn terugkeer was er de duiventil met zijn 1132 hokjes. "