Hervormde Kerk - Zevenhuizen, NL
31U E 608539 N 5763612
[NL] Karakteristieke en beeldbepalende dorpskerk, gebouwd in 1527 in de 'nieuwe' dorpskern van Zevenhuizen. [EN] Characteristic and iconic village church, built in 1527 in the 'new' village center of Zevenhuizen.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
Onduidelijk is wanneer Zevenhuizen is ontstaan. Op de westelijke oever van de Rotte vlakbij de meren zijn aardewerkscherven gevonden uit het begin van de twaalfde eeuw. Sporen van de eerste Zevenhuizenaren zijn gevonden op de oostelijke oeverwal vlak bij het Korenmolengat. Nadat het eerste huisje gebouwd was, volgden er al snel meer, zodat een kleine woongemeenschap ontstond waaraan de naam Zevenhuizen werd gegeven. Gezien deze naam mag worden aangenomen dat gedurende enige tijd zeven huisjes hier hebben gestaan. In de Middeleeuwen was het gebied van Zevenhuizen en Moerkapelle een vrijwel onbewoonbaar drassig moeras en slechts via de natuurlijke waterwegen enigszins bereikbaar. Het oorspronkelijke riviertje de Rotte was de belangrijkste toegang tot dit gebied. De eerste bewoningscentra bevonden zich op de oeverwallen van de Rotte, en hier begon men met de ontginning van het gebied om het geschikt te maken voor landbouw.
Door toenemende bevolking en welvaart werd rond 1350 de vraag naar turf in de Hollandse steden zo groot dat het voor boeren financieel interessant begon. Turf was in toenemende mate ook de brandstof van de steenbakkerijen. Het aantal steenbakkerijen nam in de Middeleeuwen steeds toe. De brandgevaarlijke houten huizen werden steeds vaker vervangen door bakstenen huizen. Bovendien werden steeds meer kerken gebouwd met baksteen. De veenderij werd het hoofdmiddel van bestaan voor veel boeren in de omgeving. Door de intensieve afgraving voor de turfwinning, is het gehele middeleeuwse ontginningspatroon verdwenen en ontstonden nieuwe polders. Naarmate de vervening van de omliggende gebieden vorderde, ontstond omstreeks 1500 een nieuw dorp landinwaarts, het tegenwoordige dorp. Het oorspronkelijke dorp Zevenhuizen, bestaande uit een kapel, kerkhof, meerdere huizen en in de naaste omgeving een aantal boerderijen, nabij de Rotte, raakte daardoor in verval.
Op 25 september 1526 werd toestemming gegeven voor de bouw van een kerk in 'het nieuwe dorp' Zevenhuizen. Men neemt aan dat de kerk in 1527 klaar was en de toren een paar jaar later. De kerk was in eerste instantie een Rooms Katholieke parochie, maar na de reformatie in 1580 werd het een protestantse kerk. In de nacht van 30 april op 1 mei rond half 12 in het jaar 1699 heerste er een grote brand recht tegenover het predikantenhuis, dat aan de andere zijde van de Dorpsstraat stond. De brand was ontstaan in een van de naast de kerk gelegen manhuizen. Niet alleen 15 á 16 woonhuizen, maar ook de kerk en de school werden door het vuur verwoest.
Een gedeelte van de toren en de noordmuur bleven behouden, en ook het poortje met het jaartal 1636 in de zuidmuur, dat nog steeds aanwezig is. De kerk werd in de jaren 1700-1701 herbouwd en is nadien voor rampen bespaard gebleven. Aangezien het interieur ook in vlammen was opgegaan tijdens de brand in 1699, werd opdracht gegeven om nieuw meubilair aan te schaffen. Daardoor stammen het zeer waardevolle doophek, de preekstoel, de herenbanken en het gebeeldhouwde koorhek allemaal uit deze tijd. Helaas verdwenen in de vorige eeuw de koperen kronen en gebrandschilderde vensterglazen uit de kerk.
Van 1968 – 1971 is de kerk grondig gerestaureerd. Gedeelten van de muren werden hersteld, en de beide hallen werden van nieuwe daken voorzien. In 2016 is het orgel opnieuw grondig gerestaureerd.

[EN]
It is unclear when Zevenhuizen was founded. Pottery shards from the early twelfth century have been found on the west bank of the Rotte near the lakes. Traces of the first Zevenhuizen residents have been found on the eastern bank wall near the Korenmolengat. After the first house was built, more soon followed, so that a small residential community was created, which was given the name Zevenhuizen. Given this name, it can be assumed that seven houses have stood here for some time. In the Middle Ages, the area of ??Zevenhuizen and Moerkapelle was an almost uninhabitable swampy swamp and only somewhat accessible via natural waterways. The original river Rotte was the main entrance to this area. The first settlement centers were located on the banks of the Rotte, and here people started reclaiming the area to make it suitable for agriculture.
Due to increasing population and prosperity around 1350 the demand for peat in the Dutch cities became so great that it started to be financially interesting for farmers. Peat was also increasingly the fuel of the brickyards. The number of brickworks continued to increase in the Middle Ages. The fire-hazardous wooden houses were increasingly replaced by brick houses. In addition, more and more churches were built with brick. The peat farm became the main livelihood for many farmers in the area. Due to the intensive excavation for peat extraction, the entire medieval mining pattern has disappeared and new polders were created. As the dugout of the surrounding areas progressed, around 1500 a new village was created inland, the present village. The original village of Zevenhuizen, consisting of a chapel, cemetery, several houses and a number of farms in the immediate vicinity, near the Rotte, fell into disrepair.
On September 25, 1526, permission was given for the construction of a church in 'the new village' Zevenhuizen. It is believed that the church was completed in 1527 and the tower a few years later. The church was initially a Roman Catholic parish, but after the Reformation in 1580 it became a Protestant church. In the night of April 30 to May 1 around half past 11 in the year 1699 there was a big fire right in front of the minister's house, which stood on the other side of the Dorpsstraat. The fire started in one of the man houses next to the church. Not only 15 to 16 houses, but also the church and the school were destroyed by the fire.
Part of the tower and the north wall have been preserved, as well as the gate with the year 1636 in the south wall, which is still present. The church was rebuilt in the years 1700-1701 and has been spared disaster since then. Since the interior had also gone up in flames during the fire in 1699, the order was given to purchase new furniture. As a result, the very valuable baptismal fence, the pulpit, the gentlemen's benches and the carved choir screen all date from this time. Unfortunately, in the last century the copper crowns and stained glass windows disappeared from the church.
The church was thoroughly restored from 1968 to 1971. Parts of the walls were restored and both halls were given new roofs. The organ was again thoroughly restored in 2016.

Bron/Source: Gemeente Zevenhuizen / Hervormde gemeente Zevenhuizen
Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1527