Kríž "Na Hrobech" - Chvalcov, Czechia
33U E 697636 N 5473028
[CZ] Kríž v Hostýnských vrších v údolí rícky Bystricky. [EN] Cross in Hostýnské vrchy in the valley of the river Bystricka.
Location: Zlínský kraj, Czechia

[CZ] První existence se stahuje k roku 1763, kdy byl kríž vyznacen ve vojenské mape z doby panování Marie Terezie. Drevený kríž nahradil starší, který zde stál naposledy v 50. letech 20. století. Vznikl v zárí 2019, pri príležitosti 650. výrocí založení obce Chvalcov. Byl odhalen a vysvecen 26. ríjna 2019.

[EN] The first existence dates back to 1763, when the cross was marked on the military map from the reign of Maria Theresa. The wooden cross replaced the older one, which last stood here in the 1950s. It was established in September 2019, on the occasion of the 650th anniversary of the founding of the village of Chvalcov. He was unveiled and ordained on October 26, 2019.
Type of cross: Eastern cross

Material used: Wood

Characteristics of this cross:
Kříž je zhotoven z dubového dřeva, které pochází z obecního lesa obce Chvalčov. Výška je 5 metrů. Šířka je 2,20 metrů. Trámy jsou opracovány ručně, napuštěny třikrát speciálním olejovým nátěrem v ořechovém odstínu. Postava Ježíše Krista vyřezána z třímilimetrového ocelového plechu. Kříž chrání měděná stříška ve tvaru oblouku a je připevněna vruty s kovanou čtyřhranou hlavou. Ukotven a zabetonován je v železném koši, připevněn je svorníky. Železné pásky kromě estetické funkce by do budoucna měli bránit praskání dřeva. Autorem kříže je výtvarník Karel Bubílek, který se inspiroval podobou Jurkovičových křížů na Svatém Hostýně. Kříž zhotovil tesař z Dřevohostic Robert Tuček na zakázku. Postavu Ježíše Krista namaloval olomoucký malíř František Gračka. Kříž nechala vyrobit obec Chvalčov.

Describe the location:
Parkoviště v údolí říčky Bystřičky v Hostýnských vrších. Vedle kříže se nachází infotabule s informacemi.

Year of manufacture: 10/26/2019

Is this cross commemorative ?: Yes